1- دانشجوی دکتری، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- دانشیار، مرکز تحقیقات ارتقا ایمنی و پیشگیری از آسیب، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، smahfoozpour@yahoo.com
3- دانشیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده: (257 مشاهده)
هدف: جامعه ما که به سالمندی گام نهاده، از نظر مراقبتهای بهداشتی با مسائل گوناگونی مواجه است. یک بحث مهم در ارتباط با ارتقای سلامت سالمندان، مراقبتهای پیشگیرانه و نحوه مدیریت آن در دنیا میباشد. از آنجا که سیستم مراقبت های بهداشتی تغییرات مناسب در ساختار و روند ارائه خدمات به بیماران ایجاد میکند، مطالعهی حاضر با هدف شناسایی مهمترین ابعاد ارائه خدمات پیشگیرانه نوع اول سلامت در سالمندان ایران انجام شد.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی- پیمایشی متغیرهای مورد نظر با استفاده از پرشسنامه سنجش و در حقیقت روابط علی بین متغیرها مشخص گردید. ابتدا شرایط ارائه خدمات پیشگیرانه نوع اول سلامت در سالمندان کشورهای منتخب دنیا و ایران توصیف و مطالعه تطبیقی انجام گرفت. سپس اطلاعات، دیدگاه ها و نظرات ۱۲ خبره مدیریت، در خصوص متغیرهای استخراج شده از مرور ادبیات با استفاده از تکنیک دلفی در سه مرحله جمع آوری و پس از اجماع نظر خبرگان، پرسشنامه ساختارمند طراحی شد. جهت تایید نهایی متغیرها و مولفه های اصلی روایی صوری و محتوای پرسشنامه و به منظور سنجش پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و پرسشنامه در جامعه آماری شامل ۱۷۶ خبره توزیع و تکمیل گردید. به منظور محاسبه میزان تاثیر مولفه ها بر متغیر اصلی، روش معادلات ساختاری به کار برده شد.
یافتهها: یافته ها نشان داد که این مدل دارای ۶ بعد (برنامهریزی، سازماندهی، تأمین منابع، نظارت، رهبری و خدمات پیشگیرانه) می باشد. بار عاملی و آماره تی هر یک از ابعاد برنامه ریزی(۰.۶۸ و ۵.۲۲)، سازماندهی (۰.۵۶ و ۴.۵۴)، تامین منابع(۰.۷۶ و ۲.۷۲)، نظارت(۰.۷۵ و ۳.۲۹)، رهبری(۰.۶۸ و ۴.۹۲) و خدمات پیشگیرانه (۰.۷۱ و ۳.۴۴) بر مدیریت ارائه خدمات پیشگیرانه نوع اول سلامت در سالمندان محاسبه گردید. در بعد برنامه ریزی هشت شاخص، بعد سازماندهی شش شاخص، بعد تأمین منابع هفت شاخص، بعد نظارت هفت شاخص، بعد رهبری سه شاخص و بعد خدمات پیشگیرانه شش شاخص شناسایی و تأیید شدند.
نتیجهگیری: ابعاد شناسایی شده بهترتیب بیشترین میزان تاثیر بر مدیریت ارائه خدمات پیشگیرانه نوع اول سلامت در سالمندان، عبارتند از برنامه ریزی، خدمات پیشگیرانه، نظارت، سازماندهی، تامین منابع و رهبری که با ایجاد زیرساخت ها، اقدامات علمی و عملی، ارتقای فرهنگ سلامت و جدی بودن نظام سلامت در بکارگیری ظرفیت ها و امکانات موجود، منجر به افزایش کیفیت زندگی سالمندان، کاهش هزینه های سلامتی و کاهش بار بیماری ها در سطح جامعه میگردد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1400/7/11 | پذیرش: 1400/10/26