1- کارشناسی ارشد پرستاری سلامت جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- استادیار مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی و گروه بهداشت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، h_hoseini@nm.mui.ac.ir
3- استادیار مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی و گروه بهداشت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (311 مشاهده)
اهداف: فشارخون بالا شایعتـرین علـت ایجـاد سـکته مغـزی و نارسـایی کلیوی در سالمندان میباشد و پایبندی به رژیم دارویی در کنترل عوارض بسیار حائز اهمیت است. هدف این مطالعه تعیین تأثیر برنامه مبتنی بر مدل جانسون در پایبندی به رژیم دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود که بر روی سالمندان مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مرکز خدمات جامع سلامت شهید اول اصفهان انجام شد. از طریق روش نمونه گیری در دسترس 70 سالمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، 6 جلسه برنامه پایبندی به رژیم دارویی مبتنی بر خانواده بر اساس مدل جانسون اجرا شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و فشارسنج جیوه ای استفاده شد. دادهها با نرمافزار آماری SPSS22 با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر و آنالیز واریانس تکراری تحلیل شد.
یافتهها: بین دو گروه از نظر توزیع متغیرهای زمینه ای تفاوتی وجود نداشت. میانگین میزان فشارخون سیستول و دیاستول قبل از مداخله درگروه تفاوت معنی داری نداشتند اما بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله در گروه مداخله به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (p<0/05).
نتیجهگیری: برنامه پایبندی به رژیم دارویی مبتنی بر مدل جانسون بر کاهش فشارخون سالمندان موثر بود. لذا روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر به عنوان یک روش ساده، غیر تهاجمی، کم هزینه و موثر در کاهش فشارخون به سالمندان و پرستاران مراقبت کننده از سالمندان پیشنهاد می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب سالمندی دریافت: 1400/10/16 | پذیرش: 1401/3/24