دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 423-410 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidarian M, Mohammadi Shahbalaghi F, Mohammadi S, Sadeghi Mahalli N, Noroozi M, Vosoghi N. Effect of Guided Imagery on Sleep Quality and General Health of the Elderly. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (3) :410-423
حیدریان مهدیه، محمدی شاهبلاغی فرحناز، محمدی شمعانه، صادقی نسیم، نوروزی مهدی، وثوقی نازیلا. تأثیر تجسم هدایت‌شده بر کیفیت خواب و سلامت عمومی سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (3) :410-423

1- گروه پرستاری، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه پرستاری، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، f.mohammadi@uswr.ac.ir
3- گروه پرستاری، بیمارستان توانبخشی رفیده، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات عوامل مؤثر بر سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
5- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
اهداف اختلالات خواب از رایج‌ترین مشکلات سالمندان به شمار می‌رود. تجسم هدایت‌شده جزء درمان‌های غیردارویی است که می‌تواند در درمان این مشکلات و ارتقای سطح سلامت سالمندان تأثیرگذار باشد. هدف این پژوهش بررسی تأثیر تجسم هدایت‌شده بر کیفیت خواب و سلامت عمومی سالمندان مبتلا به مشکلات خواب است.
مواد و روش ها پژوهش حاضر از نوع مداخله‌ای با گروه آزمایش و کنترل بود که در سالمندان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشت شهرستان اردبیل در سال 1400 انجام شد. نمونه پژوهش شامل ۷۰ نفر بود که به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شد و دارای معیارهای ورود به مطالعه ازجمله سن بالای ۶۰ بودند و به‌طور تصادفی پس از کسب رضایت آگاهانه در دو گروه آزمایش (۳۵ نفر) و کنترل (۳۵ نفر) قرار گرفتند. از پرسش‌نامه‌های کیفیت خواب پیتزبورگ و سلامت عمومی گلدبرگ قبل از مداخله و پس از پایان مداخله، جهت جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. گروه کنترل مراقبت معمول و گروه آزماش فایل صوتی تجسم هدایت‌شده را دریافت کردند. جهت تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارSPSS  نسخه 22 استفاده شد.
یافته ها تفاوت معناداری بین میانگین کیفیت خواب و سلامت عمومی در گروه آزمایش و کنترل قبل از اجرای مداخله مشاهده نشد (0/05<P)، درحالی‌که در 2 گروه پس از اجرای مداخله تفاوت آمار معناداری بین میانگین نمرات کیفیت خواب (0/001≥P) و سلامت عمومی (0/05≥P) (جزء حیطه علائم افسردگی و کنش اجتماعی) دیده شد.
نتیجه گیری تجسم هدایت‌شده در بهبود کیفیت خواب و سلامت عمومی سالمندان مبتلا به مشکلات خواب مؤثر است و می‌تواند به‌عنوان یک مداخله پرستاری و سلامت محور مؤثر غیر‌دارویی مورد استفاده قرار بگیرد.

متن کامل [PDF 5066 kb]   (473 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (170 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1401/5/4 | پذیرش: 1401/8/18 | انتشار: 1402/7/9