دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 437-424 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amani A, Akbari Kamrani A A, Fadayevatan R, Eshrati B, Rafiee M. Burden of Important Risk Factors for Common Cancers Among Older Adults in Markazi Province, Iran in 2016. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (3) :424-437
امانی احمد، اکبری کامرانی احمدعلی، فدای وطن رضا، عشرتی بابک، رفیعی محمد. بار عوامل خطر مهم منتسب به سرطان‌های شایع سالمندان در استان مرکزی در سال 1395. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (3) :424-437

1- گروه سالمندشناسی، دانشکده بهزیستی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران ، ایران.
2- گروه سالمندشناسی، دانشکده بهزیستی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران ، ایران. ، akbarikamrani@uswr.ac.ir
3- پژوهشکده پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، مرکز تحقیقات پزشکی پیشگیری و سلامت عمومی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران.
اهداف یکی از روش‌هایی که در آن با استفاده از داده‌های پراکنده درباره بیماری‌ها و عوامل خطر منتسب به آن‌ها، می‌توان شاخص‌هایی را محاسبه کرد که در انجام مداخله برای کنترل بیماری و عوامل خطر مناسب است، محاسبه بار بیماری‌ها است. بنابراین هدف این مطالعه محاسبه بار عوامل خطر منتسب به سرطان‌های شایع سالمندان در استان مرکزی در سال 1395 بود.
مواد و روش ها مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی‌تحلیلی گذشته‌نگر بود. گردآوری اطلاعات براساس معیارهای گروه‌های سنی و جنسی، میزان بروز و مرگ ناشی از سرطان، میزان مرگ ناشی از تمام علل مرگ، اطلاعات مربوط به بقا، میزان بهبودی مبتلایان به سرطان و وزن ناتوانی منتسب به سرطان براساس جدول استاندارد GBD، به ترتیب از منابع مختلف شامل درگاه مرکز آمار ایران، آخرین گزارش ثبت مرگ و آخرین گزارش ثبت سرطان مربوط به سال 1395 که در سال1400 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شده است& به دست آمد. به منظور بررسی و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای اکسل و دیسمود ۲ استفاده شد. به منظور تحلیل داده‌ها از فرمول‌های محاسبه بار بیماری‌ها (DALY=YLL+YLD) استفاده شد. به منظور بررسی روایی و پایایی داده‌ها از تکنیک جلوگیری از ثبت کدهای غیرممکن و کدهای بیهوده استفاده شد.
یافته ها بیشترین بار سرطان پوست منتسب به مواجهه با نور خورشید (526/71)، بیشترین بار سرطان معده منتسب به مواجهه سابقه خانوادگی (79305/88)، بیشترین بار سرطان روده بزرگ منتسب به مواجهه عدم مصرف میوه (4063/18)، بیشترین بار منتسب سرطان پستان مربوط به عدم ازدواج (6488/58) و بیشترین بار سرطان پروستات منتسب به داشتن سابقه بیماری‌های قبلی (7244/08) است.
نتیجه گیری نتایج بار منتسب به عوامل خطر مختلف برای هر سرطان نشان داد که وجود سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان، استعمال دخانیات، چاقی و عدم فعالیت فیزیکی در اکثر سرطان‌ها و بار منتسب به آن‌ها مشترک است.
واژه‌های کلیدی: سالمند، سرطان، بار بیماری، عوامل خطر
متن کامل [PDF 5497 kb]   (483 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (619 مشاهده)
دریافت: 1401/5/22 | پذیرش: 1401/8/11 | انتشار: 1402/7/9