1- دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه توانبخشی و سلامت اجتماعی ، تهران، ایران. ، mohammadifarahnaz@gmail.com
3- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه توانبخشی و سلامت اجتماعی ، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی - اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
5- پژوهشکده سلامت، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
چکیده: (462 مشاهده)
زمینه و هدف: نارسایی قلبی از بیماریهای مزمن شایع در سالمندی و به عنوان یک اختلال پیشرونده و ناتوان کننده مطرح میباشد. امروزه به کارگیری روشهای حمایتی و غیر دارویی در مدیریت بیماری و توانمندسازی بیماران سالمند از اهمیت روز افزونی برخوردار میباشد. مطالعات محدودی در این خصوص در سالمندان در دسترس میباشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5 آ بر شدت تنگی نفس و توان خودمدیریتی سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی مزمن انجام گردید.
روش بررسی: در این تحقیق 75 سالمند مبتلا به نارسایی قلبی مزمن کلاس 2 و 3 شرکت داشتند که با توالی تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. گروه مداخله تحت اجرای برنامه آموزشی خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5 آ، به مدت 12 هفته، قرار گرفتند. گروه شاهد آموزشهای معمول را دریافت کردند. دادههای تمامی بیماران قبل از مداخله و بلافاصله بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه توان خودمدیریتی (SMAS) و معیار شدت تنگی نفس پنج آیتمی شورای تحقیقات اصلاح شده (MMRC) بررسی شدند. اطلاعات حاصله با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه24 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی در گروه مداخله 3/956±68/026 و در گروه شاهد 4/079±69/595 بود. بین دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و بالینی تفاوت معنی داری یافت نشد. پس از اجرای مداخله، توان خودمدیریتی و شدت تنگی نفس در گروه مداخله بطور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود(0/001 >p). این اختلاف در تمام زیر مقیاسهای توان خودمدیریتی، بین دو گروه یافت گردید(0/001 >p).
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مثبت برنامه خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5آ بر بهبود توان خودمدیریتی و کاهش شدت تنگی نفس در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی مزمن، میتوان از آن به عنوان روشی ساده، کم هزینه، موثر و بدون نیاز به مراجعه به مراکز درمانی جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده نمود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1401/12/3