مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه توانبخشی و سلامت اجتماعی ، تهران، ایران. ، mohammadifarahnaz@gmail.com
3- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه توانبخشی و سلامت اجتماعی ، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی - اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
5- پژوهشکده سلامت، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
چکیده:   (462 مشاهده)
زمینه و هدف: نارسایی قلبی از بیماری­های مزمن شایع در سالمندی و به عنوان یک اختلال پیشرونده و ناتوان کننده مطرح می­باشد. امروزه به کارگیری روش­های حمایتی و غیر دارویی در مدیریت بیماری و توانمندسازی بیماران سالمند از اهمیت روز افزونی برخوردار می­باشد. مطالعات محدودی در این خصوص در سالمندان در دسترس می­باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5 آ بر شدت تنگی نفس و توان خودمدیریتی سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی مزمن انجام گردید.
روش بررسی: در این تحقیق 75 سالمند مبتلا به نارسایی قلبی مزمن کلاس 2 و 3 شرکت داشتند که با توالی تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. گروه مداخله تحت اجرای  برنامه آموزشی خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5 آ، به مدت 12 هفته، قرار گرفتند. گروه شاهد آموزش­های معمول را دریافت کردند. داده­های تمامی بیماران قبل از مداخله و بلافاصله بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه توان خودمدیریتی (SMAS) و معیار شدت تنگی نفس پنج آیتمی شورای تحقیقات اصلاح شده (MMRC) بررسی شدند. اطلاعات حاصله با استفاده از نرم­افزار SPSS نسخه24 تجزیه و تحلیل شد.
یافته­ ها: میانگین سنی در گروه مداخله 3/956±68/026 و در گروه شاهد 4/079±69/595 بود. بین دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و بالینی تفاوت معنی داری یافت نشد. پس از اجرای مداخله، توان خودمدیریتی و شدت تنگی نفس در گروه مداخله بطور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود(0/001 >p). این اختلاف در تمام زیر مقیاس­های توان خودمدیریتی، بین دو گروه یافت گردید(0/001 >p).
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مثبت برنامه خودمدیریتی مبتنی بر مدل 5آ بر بهبود توان خودمدیریتی و کاهش شدت تنگی نفس در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی مزمن، می­توان از آن به عنوان روشی ساده، کم هزینه، موثر و بدون  نیاز به مراجعه به مراکز درمانی جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده نمود.
متن کامل [PDF 979 kb]   (216 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1401/12/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb