مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روانشناسی، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران.
2- گروه روانشناسی، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران. ، dr.vafa.a@gmail.com
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی ،علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
چکیده:   (155 مشاهده)
اهداف:  ترس از پیری موضوعی مهم در زندگی سالمندان است که می تواند بر کل زندگی فردی ،بین فردی  و سلامت روانشناختی سالمند تاثیرداشته باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر رابطه معنای زندگی، خودشفقت ورزی وحمایت اجتماعی ادراک شده با ترس از پیری: نقش میانجیگری سلامت معنوی در سالمندان شهر ایلام بود.
مواد و روش­ها:   پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی (توصیفی از نوع همبستگی) ، جامعه آماری این پژوهش را سالمندان با دامنه سنی(65-80) سال ،روش نمونه گیری از نوع هدفمند و نمونه‌های این پژوهش شامل 300(مرد/زن) سالمند از شهر ایلام تشکیل داد. ابزار ارزیابی پرسشنامه­های پرسشنامه معنای زندگی استگر و همکاران ، خود شفقت­ورزی نف، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده فیلپس ، پرسشنامه ترس از پیری لاشر  و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون مورد استفاده قرار گرفت.داده ها با  شاخص های آمار توصیفی ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری آموس (AMOS) نسخه24 و روش حداکثر درست نمایی یا (ML)با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 26 استفاده شد.
یافته ها : از مجموع کل (n=300) نمونه پژوهش،  140 (46/77 درصد) نفر مرد و 160 نفر(53/33 درصد) زن بودند. در نمونه مورد مطالعه، از نظر دامنه سنی 157 نفر (52/33 درصد) در گروه سنی 65 تا 69 سال، 85 نفر (28/33 درصد) در گروه سنی 70 الی 75 سال، و 58 نفر (19/33 درصد) در گروه سنی 76 الی 80 سال قرار داشتند. مقادیر مربوط به ضریب مسیرها در مدل پژوهش بیانگر آن بودکه  معنای زندگی 39درصد ،خودشفقت ورزی 43 درصد و حمایت اجتماعی ادراک شده 27 درصد تغییرات مربوط به متغیر ترس از پیری را به طور مستقیم تبیین میکنند. از سوی دیگر، نتایج نشان داد که متغیر معنای زندگی و خودشفقت ورزی به طور غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی سلامت معنوی بر ترس از پیری تأثیر دارد. این در حالی است که سلامت معنوی از لحاظ آماری نقش میانجی برای تاثیرگذاری حمایت اجتماعی بر ترس از پیری ندارد(p<0/05).
نتیجه­ گیری: استنباط می­شود که می­توان از متغیرهای معنای زندگی ، خودشفقت­ ورزی، حمایت اجتماعی ادارک شده و سلامت معنوی در راستای مداخلات آموزشی درمانی ترس از پیری در سالمندان بهره گرفت.
متن کامل [PDF 1564 kb]   (61 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1402/3/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb