1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، eghbali@nm.mui.ac.ir
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (452 مشاهده)
اهداف: برنامه ریزی جهت سالمندی فعال با هدف مدیریت شرایط سالمندی، از اولویت های اجتناب ناپذیری است که نیازمند شناخت موانع و تسهیل کننده ها از دیدگاه ذینفعان می باشد. این مطالعه با هدف کشف عوامل بازدارنده و تسهیل کننده سالمندی فعال انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوای مرسوم با مشارکت20سالمند و21صاحب نظر در زمینه سالمندی، طی مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته و دو جلسه گروه متمرکز در سال1401انجام شد. شرکت کنندگان به طور هدفمند، بر اساس حداکثر تنوع و معیارهای ورود مطالعه انتخاب شدند. تجزیه تحلیل اطلاعات بر اساس رویکرد تحلیل محتوای مرسوم با الگوریتم لاندمن و گرانهایم انجام شد. به منظور تعیین صحت داده ها از معیارهای مقبولیت، همسانی، تأییدپذیری و انتقال پذیری استفاده شد.
یافته ها: 4طبقه اصلی برای عوامل بازدارنده سالمندی فعال، شامل موانع فردی، موانع خانوادگی، موانع ساختاری در جامعه و موانع سیستم بهداشتی و4طبقه اصلی برای تسهیل کننده های سالمندی فعال شامل ظرفیت وجودی سالمند، ظرفیت خانواده، ظرفیت جامعه و ظرفیت سیستم بهداشتی پدیدار شد.
نتیجه گیری: در این مطالعه مانع سیستم بهداشتی به عنوان یکی از موانع جهت توجه و پرداختن به آن برای برنامه ریزی های سالمندی فعال مطرح شد. نتایج این مطالعه، منبع ارزشمندی برای ذینفعان از جمله متخصصین حوزه سالمندی، محققین و مراکز مراقبتهای بهداشتی، جهت شناسایی عوامل بازدارنده و تسهیل کننده های سالمندی فعال و کاربرد آن در برنامه ریزی و توسعه برنامه های مداخله ای ارتقای سالمندی فعال فراهم می کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1401/10/13 | پذیرش: 1402/2/10 | انتشار: 1402/7/19