1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
2- مرکز تحقیقات آینده نگری و نوآوری در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران. ، rouhivajihe@gmail.com
چکیده: (122 مشاهده)
اهداف: در سناریوی نوظهور پاندمی بیماریهای واگیر، افراد مسن آسیبپذیرترین گروه در معرض خطر ابتلا هستند که مدل چرخ آینده امکان شناخت ابعاد و اثرات مختلف این بیماریها را فراهم میکند. لذا این مطالعه با هدف تعیین اثرات مختلف پاندمی بیماریهای واگیر نوظهور بر سالمندان مبتنی بر تجربه کووید-19 با استفاده از مدل چرخ آینده در ایران انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه کیفی و خبره محور با استفاده از نسخه دوم چرخ آینده برای شناسایی اثرات پاندمی بیماریهای واگیر نوظهور بر سالمندان در سال 1401 انجام شد. برای جمع آوری و تایید دادهها، از نظرات خبرگان استفاده شد و چرخ آینده در طی سه گام انجام گرفت. ابتدا اثرات با بارش افکار خبرگان کارگروه سالمندی پژوهشکده آیندهپژوهی در سلامت کرمان استخراج گردید و با روش (STEEP Analysis) در تعامل با سایر کارگروههای این پژوهشکده تحلیل گردیدند. سپس با واقعگرایی ادعاها به محک گذاشته شد و در نهایت فرصتها و تهدیدات و افق زمانی تاثیرات با اجماع نظرات خبرگان نهایی گردیدند.
یافته ها: در این مطالعه 81 اثر پاندمی بیماریهای واگیر نوظهور بر سالمندان شناسایی و در 6 بعد اجتماعی-روانی(25 اثر)، فناوری(3 اثر)، اقتصادی(7 اثر)، محیط زیست(1 اثر)، سیاسی(3 اثر) و سلامتی(38) طبقهبندی شدند. همچنین 10فرصت و 9 تهدید ناشی از این جنس پاندمیها بر سالمندان و افق زمانی این تاثیرات مشخص گردید.
نتیجهگیری: شیوع بیماریهای واگیر نوظهور اثرات متفاوت و چند بعدی بر سالمندان جهان و بالتبع ایران برجای میگذارد که میتوان از تجارب مواجهه با همهگیری جهانی کووید-19 بهره گرفت و الزامات و راهکارهای تقابل با موارد مشابه در آینده را مد نظر قرار داد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/5/2