دوره 19، شماره 2 - ( تابستان- در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarrami Foroushani N, Mohammadkhani P, Rasti J. The Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on the Symptoms of Pain Perception in Older Women. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (2)
صرامی فروشانی نسیبه، محمدخانی پروانه، راستی جواد. اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر حضور ذهن بر نشانه‌های ادراک درد در زنان سالمند. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (2)

1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، pa.mohammadkhani@uswr.ac.ir
3- گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
اهداف: یکی از شایعترین مسائل دوران سالمندی درد مزمن است. هدف رویکردهای مبتنی بر حضور ذهن ایجاد انعطافپذیری روانشناختی و تغییر نگرشها نسبت به درد می‌باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر حضور ذهن بر نشانه‌های ادراک درد زنان سالمند بود.
مواد و روش‌ها: مطالعه نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری یک‌ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان 60 سال و بالاتر اصفهانی در سال 1402 بودند که 30 نفر آن‌ها با روش نمونهگیری در دسترس و با استفاده از معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل مساوی گمارده شدند. ابزار پژوهش فرم کوتاه پرسشنامه‌ درد مکگیل بود. گروه آزمایش در هشت جلسه دوساعتی مداخله را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده‌ها با روش تحلیل واریانس اندازه‌گیری مکرر و با استفاده از نرمافزار SPSS-25 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها میانگین سنی شرکت‌کنندگان گروه آزمایش 3/37±64/07 و گروه کنترل 3/57±64/20 ، میانگین نمره کل ادراک درد گروه‌های آزمایش و کنترل در مرحله پس‌آزمون به ترتیب 22/67 و 35/13 و در مرحله پیگیری به ترتیب 23/60 و 35/07 گزارش شد. نتایج نشان داد که بین میانگین سه مرحله ارزیابی (پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری) در همه خرده‌مقیاس‌ها و نمره کل تفاوت معنادار وجود دارد (0/01>P). نتایج آزمون بنفرونی حاکی از اثربخشی درمان در مرحله پس‌آزمون و پیگیری برای همه خرده‌مقیاس‌ها در مقایسه با گروه کنترل بود (0/05P≤).
نتیجه‌گیری: استفاده از مداخله شناختدرمانی مبتنی بر حضور ذهن به طور معناداری منجر به کاهش ادراک درد در زنان سالمند می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1402/2/27 | پذیرش: 1402/5/10 | انتشار: 1403/4/1