دوره 19، شماره 1 - ( بهار-در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mortazavi F S, Shati M, Mortazavi S S, Shirzad F, Moghadam M, Ajamzibad H. The Status and Dimensions of Spiritual Health among Iranian Older Adults: A Population-based Telephone Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (1)
مرتضوی فاطمه سادات، شتی محسن، مرتضوی سیده صالحه، شیرزاد فاطمه، مقدم منیژه، عجم زبید حسین. بررسی وضعیت و ابعاد سلامت معنوی در سالمندان ایرانی: مطالعه تلفنی مبتنی بر جمعیت. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (1)

1- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات بهداشت روان، پژوهشکده پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- مرکز توسعه پژوهش‌های بین رشته‌ای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، salehemortazavi35@gmail.com
4- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
5- دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
6- مرکز تحقیقات پرستاری، دانشکده پرستاری، گروه آموزشی پرستاری و سلامت سالمندان، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
اهداف: امروزه با افزایش امید به زندگی جمعیت سالمندان جهان رو به افزایش است. توجه به ابعاد مختلف سلامتی در آنان موجب ارتقا کیفیت زندگی این گروه است. یکی از ابعاد سلامتی، سلامت معنوی است که مفهومی وابسته به فرهنگ است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سلامت معنوی سالمندان ایرانی است.
مواد و روش: در این مطالعه مقطعی نمونه ها به روش تصادفی طبقه‌ای (Stratified Random Sampling) از بین سالمندانی که در سامانه ملی پرونده الکترونیک سلامت در مراکز جامع سلامت ثبت شده بودند، انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای ارزیابی از مقیاس سلامت معنوی سالمندان عجم زبید استفاده شد که علاه بر سلامت معنوی به طور کلی، ابعاد آن: باور معنوی، خدامحوری، دیگرخواهی، سلوک معنوی و معنی‌داری زندگی را نیز مورد ارزیابی قرار می‌دهد. تکمیل پرسشنامه‌ها پس از کسب رضایت آگاهانه از سالمندان توسط مراقبین سلامت آموزش دیده در مراکز منتخب از طریق تماس تلفنی انجام شد.تحلیل داده ها بدلیل نرمال نبودن توزیع با استفاده از آزمون های نان پارامتریک من ویتنی و کروسکال والیس انجام شد.
نتایج: در این بررسی 548 سالمند از 28 استان کل کشور شرکت داشتند. میانگین سن شرکت‌کنندگان در مطالعه 6/6± 67/8 سال بود. میانگین امتیاز سلامت معنوی به طور کلی 10/0 ± 92/2 بود و از بین ابعاد آن بالاترین امتیاز مربوط به باور معنوی (95/8%) و پایین ترین مربوط به معناداری زندگی (%87/0) بود. سن با سلامت معنوی و همه ابعاد آن ارتباط آماری معنی‌دار داشت (P<0.001).  تحصیلات و وضعیت تاهل تنها با بعد سلوک ارتباط معنی دار داشت (P=0.040).
بحث و نتیجه‌گیری: سلامت معنوی در سالمندان ایرانی از سطح خوبی برخوردار است. در ابعادی که به اعتقادات فرد ارتباط دارد مانند باور معنوی و خدا محوری نمرات به نسبت مواردی که رفتاری است مانند دگرخواهی و سلوک، بالاتر است. بنابراین، تبدیل اعتقادات معنوی به رفتار نیازمند توجه و برنامه ریزی و اقدام مناسب و موثر است.
دریافت: 1402/3/16 | پذیرش: 1402/6/14 | انتشار: 1403/1/10