مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- مرکز تحقیقات قلب و عروق، پژوهشکده سلامت، بیمارستان امام علی (ع)، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه،ایران.
2- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه،ایران.
3- مرکز تحقیقات قلب و عروق، پژوهشکده سلامت، بیمارستان امام علی (ع)، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه،ایران. ، sayemotevaseli@gmail.com
  مقدمه: اطلاعاتی کمی در مورد جمعیت سالمندان مبتلا به سکته قلبی با بالا رفتن قطعهST  در کشورهای کم درآمد و متوسط وجود دارد. از این رو، هدف ما بررسی پیش بینی کننده های مرگ یک ساله بیماران سالمند مبتلا به STEMI در شهر کرمانشاه بود.
مواد و روش ها : این مطالعه از نوع کوهورت بوده و بر روی 421 بیمار سالمند مبتلا به STEMI که در بازه زمانی 12 تیر ماه 1397 تا 30 آذر ماه 1398 به بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه مراجعه و بستری شده بودند، انجام شد. جهت بررسی شیوع عوامل خطر از آمار توصیفی و برای بررسی پیش بینی کننده های مرگ یکساله سالمندان از مدل رگرسیون کاکس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.
یافته ها: مطالعه شامل 421 بیمار سالمند مبتلا به STEMI با میانگین سنی(51/73
±73/6) بود. اکثریت بیماران را مردان (67/5٪)، ساکنین کرمانشاه (74/9٪) و بی سواد(60/8 %)  تشکیل دادند. درمان خونرسانی مجدد در 86.0% بیماران (مداخله عروق کرونر از راه پوست(PCI) : 50/4% ، ترمبولتیک: 30/4 %) انجام شد. مدت زمان پیگیری 62/350 شخص- سال بود. در مدت یک سال 76 سالمند (%18/5) فوت شده که 12/4 % از آنان تحت درمان PCI، 16/1 % درمان ترومبولتیک قرار گرفته بودند و 38/0 % درمان خونرسانی مجدد دریافت نکرده بودند. پیش بینی کننده­های مستقل مرگ و میر عبارت بودند از: عدم درمان خونرسانی مجدد (5/11-1/1495% CI: و 2/42:HR)، نرخ گلومرولی فیلتراسیون(0/99-0/9495% CI: و 0/97:HR).
نتیجه گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد که درمان خونرسانی مجدد یک درمان مؤثر است که منجر به پیش‌آگهی بهتری برای سالمندان می‌شود. به‌ویژه، سالمندانی که تحت درمان PCI میزان مرگ و میر یک ساله کمتری را نشان دادند. اجرای یک شبکه جامع STEMI برای افزایش خونرسانی مجدد به موقع بیماران و تدوین برنامه هایی برای بهبود سواد سلامت سالمندان توصیه می شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/10/3