مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، fereshte.rezaie318@gmail.com
مقدمه: آمارهای مربوط به مرگ‌ومیر جزو شاخص‌های مهم بهداشتی محسوب می‌شوند. با وجود برخی مطالعات در دسترس ، در مورد مرگ ومیر سالمندان ایرانی، هنوز این آمارها نسبت به سایر گروه‌های جمعیتی ، مثل کودکان زیر 5 سال و مادران باردار مورد توجه قرار نگرفته اند. هدف از انجام این مطالعه بررسی علل و روند مرگ‌ومیر سالمندان ایرانیو  مقایسه آن با آمارهای جهانی می‌باشد
روش‌ها: در این مطالعه جداول مرگ ومیر سازمان بهداشت جهانی که بر اساس تعداد موارد مرگ بر اساس کشور،گروه سنی،  جنسیت و علت درسالهای 2000، 2010، 2015 و 2019 در درسترس می باشند، مورد استفاده قرار گرفتند. بیست بیماری ویا علت با بیشترین میزان اختصاصی مرگ و میر و پنج علت اصلی با بیشترین نسبت مرگ ومیردر سالمندان، بعد از محاسبه رتبه بندی شده و در دوگروه زنان و مردان و نیز در دو گروه سنی سالمندان 60 تا 69 سال و 70 گزارش گردیده و با یکدیگر و با آمارهای جهانی مقایسه شدند..
یافته‌ها: به طور کلی گروه بیماری‌های قلبی عروقی (47.75 درصد)، بد خیمی ها (22.56 درصد)، دیابت (5.98 درصد)، صدمات غیر عمد (4.86 درصد) و بیماری‌های تنفسی (4.53 درصد) بیشترین میزان، از کل مرگ‌ومیر در گروه سنی 60-69 سال در سال 2019 را به خود اختصاص داده‌اند. این در حالی است که در گروه سنی 70 سال و بالاتر، بیماری‌های های قلبی عروقی(54.09 درصد)، بدخیمی ها (15.71 درصد)، بیماری‌های نورولوژیک ازجمله آلزایمر و سایر انواع دمانس (6.80 درصد)، بیماری‌های تنفسی (5.42 درصد) و بیماری دیابت (4.15 درصد) از عوامل اصلی مرگ‌ومیر بوده اند.
نتیجه‌گیری: بررسی نتایج 20 علت اول مرگ‌ومیر در سالمندان ایرانی نشان می‌دهد در دو گروه سنی دو گروه سنی 60 تا 69 سال و 70 سال و بالاتر الگو و میزان مرگ‌ومیر با یکدیگر تفاوت‌های زیادی دارد که می‌بایست در بررسی میزان اختصاصی مرگ‌ومیر در بیماری‌های مختلف، مطالعات و برنامه‌ریزی‌های مربوط به سلامت سالمندان مورد توجه قرار گیرد. ازآنجایی‌که عوارض برخی بیماری‌هایی که از دلایل شایع مرگ در سالمندان هستند، مثل دیابت، فشارخون و بیماری‌های های قلبی عروقی تا حدود زیادی قابل پیشگیری می‌باشند، اقدامات بیشتر با هدف شناسایی، کنترل و پیشگیری از عوارض این بیماری‌ها پیشنهاد می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1402/8/26 | پذیرش: 1402/11/17