1- گروه مشاوره و راهنمایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد واحد خمینی شهر، اصفهان، ایران.
2- گروه مشاوره و راهنمایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد واحد خمینی شهر، اصفهان، ایران. ، namdarpour@iaukhsh.ac.ir
چکیده: (57 مشاهده)
هدف و زمینه: امروزه جمعیت جهان به ویژه بخش قابل توجهی از جمعیت کشورما رو به سالمندی است. افراد در این دوره با محدودیتهای جسمی و بیماری مواجه اند و مشکلات مرتبط باسلامت روان همچون وسواس میتواند محدودیتهای این دوران را افزایش دهد از این جهت در این پژوهش به کاوش تجربه زیسته سالمندان دارای وسواس فکری-عملی درباره بیماری شان پرداخته شد.
روش: این پژوهش بارویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور از بین سالمندان مبتلا به وسواس فکری-عملکی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهراصفهان که توسط متخصص روانشناس تشخیص دریافت کرده بودند و در پرسشنامه ییل-بروان نیز نمره بالاتر از 23 بدست آورند و برای شرکت در پژوهش رضایت داشتند 10نفر به صورت هدفمند انتخاب و تحت مصاحبه عمیق 60دقیقه ای قرار گرفتند. همچنین مصاحبه ها تا زمان اشباع و تکرار داده ها ادامه یافت به وسیله ضبط صوت ثبت گردید پس از آن تمامی مکالمات، به طور دقیق بر روی کاغذ آورده شد و بااستفاده از روش کلایزی، کدگذاری ومضامین استخراج شد.
یافته ها: یافته ها حاکی ازدستیابی به 4مضمون کلی و 11زیر مضمون شامل عزت نفس شکننده(حقیردیدن خود، عجز و ناتوانی، مورد ظلم واقعشدن و به فنا رفتن عمر و انگ اجتماعی وسواس)، نگرش ناکارآمد(عادیانگاری وسواس وخراف زیستی)، نارضایتی ارتباطی(تعاملات مشکل ساز با همسر و تعاملات اجتماعی دردسرساز) و عدم خودشفقتی(رنج هیجانی، غفلت ازمراقبت جسمی و تقلاهای بیثمر) بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد سالمندان مبتلا به وسواس محدودیت های زیادی تجربه میکنند، از حمایت خانوادگی و زناشویی کمتری برخوردارند، انگ بیماری آنان را آزار می دهد، رنج هیجانی بالایی تجربه میکنند و نسبت به خود مشفق نیستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مشاوره دریافت: 1402/11/15 | پذیرش: 1403/7/1