1- گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه حضرت معصومه (س)، قم، ایران. ، v.sharafi@hmu.ac.ir
2- گروه مدیریت، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
چکیده: (1119 مشاهده)
هدف: با گسترش روزافزون جمعیت سالمندان و افزایش نیازهای پیچیده سلامتی این گروه، چالشهای جدیدی در مدیریت بهینه سلامت مطرح شده است. لذا نیاز به راهکارهای نوین و پیشرفته در مدیریت سلامت این گروه اجتماعی اساسی شده است. هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری نوآور و کارآمد، میتواند نقش بسیار مؤثری در پیشگیری، تشخیص زودهنگام و بهبود کیفیت زندگی سالمندان ایفا کند. با توجه محدودیت پژوهشهای موجود در این حوزه، پژوهش حاضر با هدف شناسایی کاربردهای هوش مصنوعی در مدیریت سلامت سالمندان انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر با هدف توسعهای-کاربردی و با روش کیفی و با بررسی اسنادی انجام شده است. با روش فراترکیب و مرور ادبیات و پیشینه موجود در این حوزه از طریق پایگاههای پژوهشی داخلی و خارجی از طریق نرم افزار MAXQDA کدگذاری متون انجام شد و ابعاد و مؤلفههای چارچوب مذکور شناسایی و طراحی شد.
یافته ها: با توجه به یافتههای حاصل از بررسی 25 پژوهش نهایی، 122 کد اولیه در 42 کد گزینشی و 21 مفهوم در 8 مقوله شامل پیشبینی و پیشگیری از بیماریها، مدیریت بیماریهای مزمن، ساماندهی و ترتیببندی داروها، نظارت خانگی هوشمند، ارتباط با پزشکان به صورت مجازی، سیستمهای کمکی در خودرو، مدیریت خدمات بهداشتی، پشتیبانی روانی شناسایی شده است.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که برای مدیریت سلامت سالمندان باید از فناوری هوش مصنوعی بصورت بهینه استفاده شده و برای بهبود شرایط و مدیریت سلامت سالمندان باید کاربردهای ممکن از طریق این ابزار که بصورت روزافزون درحال رشد است را مورد توجه قرار داده و از طریق پیادهسازی راهبردهای مناسب و کاربردهای هوش مصنوعی، به این مهم دست یافت. در نهایت نیز پیشنهاداتی کاربردی در این زمینه اراده شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1403/2/8 | پذیرش: 1403/6/5