دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 58-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghdisi M H, Doshmangir P, Dehdari T, Doshmangir L. Influencing Factors on Healthy Lifestyle From Viewpoint of Ederly People: Qualitative Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2013; 7 (4) :47-58
تقدیسی محمدحسین، دشمن‌گیر پریناز، دهداری طاهره، دشمن‌گیر لیلا. عوامل تأثیرگذار بر سبک زندگی سالم از دیدگاه سالمندان: مطالعه کیفی . سالمند: مجله سالمندی ایران. 1391; 7 (4) :47-58

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، taghdisi_m@yahoo.com
2- دانشکده بهداشت، تهران
3- دانشکده بهداشت ، علوم پزشکی تهران
4- دانشکده مذیریت و اطلاع رسانی، علوم پزشکی تهران

اهداف: اتخاذ سبک زندگی سالم در دوران سالمندی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. جمعیت سالمند ایران روز به روز در حال افزایش بوده و به همین دلیل شناسایی عوامل تاثیر گذار بر ارتقای سبک زندگی آنان از دغدغه های ذهنی سیاست گذاران نظام سلامت کشورمان می باشد. بنابراین با توجه به این مهم این مطالعه به بررسی دیدگاه های سالمندان درباره عوامل تاثیر گذار بر سبک زندگی سالم در این طبقه سنی می پردازد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت کیفی و از طریق انجام مصاحبه فردی با 15 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر شبستر انجام گردیده است. کلیه مصاحبه ‌ها ضبط و پیاده‌سازی شد و با استفاده از روش تحلیل چارچوب و برمبنای ایجاد ساختار مفهومی تحلیل گردید.

یافته‌ها: سه موضوع به عنوان عوامل کلیدی تاثیرگذار بر سبک زندگی سالم سالمندان شناسایی شد. "ابعاد سبک زندگی سالم"، "حمایت اجتماعی"، "عوامل تسهیل گر در اتخاذ سبک زندگی سالم". مفاهیم توصیف کننده ابعاد سبک زندگی سالم عبارتند از: اقدامات احتیاطی، تعاملات اجتماعی، معنویت و عادات روزمره زندگی، مفاهیم توصیف کننده حمایت اجتماعی شامل خانواده، دوستان، مسئولان، رسانه بوده و مفاهیم توصیف کننده عوامل تسهیل گر در اتخاذ سبک زندگی سالم برآورد نیازهای دوران سالمندی و خودکارآمدی سالمند را شامل می گردد.

نتیجه‌گیری: چگونگی اتخاذ سبک زندگی سالم در سالمندان تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. در این گروه سنی شناسایی عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی سالم نقش مهمی در تغییر و ارتقای سبک زندگی آنان دارد. نتایج این مطالعه می تواند گامی در جهت تدوین راهبردهای آموزشی و ارتقای سبک زندگی سالم سالمندان باشد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/5/4 | پذیرش: 1391/8/29 | انتشار: 1391/10/12