دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 73-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salary S, Shairi M R, Asghari Moghadam M A. Validity and Reliability the Rowland Universal Dementia Assessment Scale in a Sample of Elderly Women. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2013; 8 (3) :63-73
سالاری سوسن، شعیری محمد رضا، اصغری مقدم محمد علی. روایی و پایایی مقیاس جهانی ارزیابی دمانس رولاند در نمونه‌ای از زنان سالمند. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1392; 8 (3) :63-73

1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. ، salary.susan@yahoo.com
2- دانشگاه شاهد

اهداف: هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی اعتبار و پایایی مقیاس جهانی ارزیابی دمانس رولاند است که در نمونه‌ای از زنان سالمند بررسی شده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه پیرو طرحی از نوع توصیفی بوده و پس از اخذ رضایت شرکت در تحقیق، روی ۳۱۰ زن سالمند از دو گسترۀ آسایشگاه کهریزک تهران و کانون جهان‌دیدگان تهران انجام شده است. در این پژوهش، نمونه‌ها به‌صورت نمونه در دسترس، انتخاب و برای جمع‌آوری اطلاعات، از چهار پرسش‌نامه استفاده شد که به‌صورت مصاحبه با سالمند تکمیل شده است. اطلاعات ازطریق نرم‌افزار ۱۶spss و با استفاده از روش‌های آماری مربوط، تجزیه‌وتحلیل شد.

یافته‌ها: براساس یافته‌های تحقیق، میانگین سِنی افراد موضوع مطالعه، ۷۶/۸۶ سال بوده است. اعتبار مقیاس آزمون به روش هم‌گرا با پرسش‌نامه‌های کیفیت زندگی و افسردگی سالمندان و روش واگرا با پرسش‌نامه‌های محور افت شناختی سالمندان و معاینۀ مختصر وضعیت شناختی بررسی شد. همچنین، پایایی مقیاس به روش آلفای کرونباخ، ۰/۷۹۲ و روش دونیمه‌کردن، ۰/۷۵۹ و آزمون‌بازآزمون، ۰/۷۶ بوده است. همچنین، تحلیل عاملی بیانگر اشباع این مقیاس از یک عامل بوده است.

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه یادشده، بیانگر این مطلب است که این مقیاس در جمعیت زنان سالمند، اعتبار و پایایی مطلوبی دارد. به‌نظر می‌رسد برنامه‌ریزی برای اجرای این پژوهش، در جمعیت‌های بالینی و مختلط بسیار مؤثر خواهد بود.

دریافت: 1392/3/30 | پذیرش: 1392/6/19 | انتشار: 1392/7/9