دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1386 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 299-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi Zarin S, Akbarian M. Successful Aging Under Religious Believes. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2007; 2 (2) :293-299
عبدی زرین سهراب، اکبریان مهدی. سالمندی موفق در پرتو مذهب و باورهای دینی (مقاله مروری). سالمند: مجله سالمندی ایران. 1386; 2 (2) :293-299

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.

هدف از مقاله حاضر، بررسی مروری رابطه مذهب و باورهای دینی با سالمندی موفق (سلامت روان) است. افسردگی و اضطراب در بین سالمندان شایع است. واژه سالمندی موفق توسط بیلتزو بیلتز (1990) پیشنهاد شد. تعاریف متعددی از سالمندی موفق و مذهب بیان گردیده است. نقش مذهب و باورهای دینی در زمینه سالمندی موفق بررسی شده و تحقیقات متعددی در این رابطه انجام شده است. آلپورت دو نوع جهت‌گیری مذهبی درونی و بیرونی را مطرح کرده که تحقیقاتی هم در این زمینه صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که بین سالمندی موفق و جهت‌گیری مذهبی رابطه وجود دارد. و نیز جهت‌گیری مذهبی بیرونی با اختلال در سلامت روان و افسردگی و جهت‌گیری درونی با سلامت روان رابطه دارند و نیز اختلال روانی و افسردگی در بین سالمندان مقیم خانه سالمندان بیشتر از سالمندان مقیم جامعه است. ضمن آنکه سالمندانی که مقیم مرکز نگهداری سالمندان بودند جهت‌گیری مذهبی بیرونی داشتند. تحقیقات نشان می دهد که شدت افسردگی سالمندان با میزان نگرش و عملکرد دینی و معنوی آن ها بالاتر بود، افسردگی کمتری داشتند.

دریافت: 1385/12/10 | پذیرش: 1386/2/11 | انتشار: 1386/4/10