دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 577-564 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. ، hosseinkhazanin@gmail.com
2- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
چکیده:   (3491 مشاهده)
اهداف: ترس از سقوط در بعضی از سالمندان می‌تواند به یک بیماری ناتوان‌کننده مبدل شود. ترس از افتادن می‌تواند پیامدهای منفی، ازجمله کاهش انجام کارهای زندگی روزمره و فعالیت‌های فیزیکی و کیفیت زندگی پایین‌تر را به همراه داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، اثر هشت هفته تمرینات منتخب فال‌پروف بر ترس از سقوط و کیفیت زندگی سالمندان بوده است.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه‌تجربی بود که در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را 53 نفر از سالمندان مراکز نگهداری شهر رشت تشکیل دادند. با توجه به معیارهای ورود و خروج از مطالعه و محدودیت آزمودنی‌ها 24 نفر واجد شرایط تحقیق با بازه سنی 74-60 سال به ‌صورت دسترس به ‌عنوان نمونه تحقیق انتخاب و به ‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (‌4/48±66/41، n=‌12) و کنترل (2/40±66/16، 12=n) قرار گرفتند. تمرینات فال‌پروف شامل مجموعه‌ای از تمرینات چندحسی (بینایی، وستیبولار و حسی پیکری)، کنترل مرکز ثقل، راهبرد‌های قامتی و تمرینات قدرتی که شامل رفتن روی پنجه و پاشنه، باز کردن و خم کردن زانو، نزدیک کردن ران و دور کردن ران بود. پیشرفت تمرینات با توجه به اصل اضافه بار و شرایط افراد تغییر می‌کرد. این تمرینات به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هرجلسه به مدت شصت دقیقه انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون تی زوجی برای مقایسه درون‌گروهی و از آزمون تحلیل کوواریانس برای مقایسه تفاوت بین‌گروهی استفاده شد. تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS در سطح معناداری (0/05>P) انجام شد.
یافته ها: نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن بود ترس از سقوط (‌P<‌0/001) و کیفیت زندگی (‌P<‌0/010) در گروه آزمایش بهبود معنادار یافت، در حالی ‌که این نمرات در گروه کنترل بهبود را نشان نداد.
نتیجه گیری: از این رو، نتایج به‌دست‌آمده از این تحقیق حاکی از آن است که تمرینات منتخب فال‌پروف موجب بهبود ترس از سقوط و کیفیت زندگی سالمندان شد که با توجه به عدم بهبود ترس از سقوط و کیفیت زندگی سالمندان در گروه کنترل می‌توان بهبود در تمام شاخص‌ها را به اثر‌گذاری این تمرینات نسبت داد. با توجه به اثر چند‌بُعدی بودن تمرینات فال‌پروف و اینکه با توجه به چند‌عاملی بودن خطر سقوط از این تمرینات می‌توان در برنامه‌های توان‌بخشی سالمندان در خانه، به‌ویژه مراکز نگهداری سالمندان استفاده شود.
متن کامل [PDF 6094 kb]   (2317 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2014 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1400/1/25 | انتشار: 1400/10/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.