اهداف اضطراب مرگ پدیدهای شایع میان مردم است و در دوران میانسالی و اواخر زندگی، برجستهتر میشود. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ترس از مرگ با باورهای مذهبی و اختلالات روانی سالمندان ساکن در سرای سالمندان انجام شد.
مواد و روش ها در این مطالعه که از نوع همبستگی است، ۱۰۰ نفر که ۶۱ درصدشان زن و ۳۹ درصدشان مرد بودند از سرای سالمندان شهر کرج به شیوه غیرتصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه اختلالات عصبی، فکری SCL۹۰ و پرسشنامه نگرشسنج مذهبی گلریزبراهنی بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافته ها میانگین و انحراف معیار نمرات ترس از مرگ، باورهای مذهبی و اختلالات روانی سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهر کرج به ترتیب ۳/۱۲±۶/۳۰، ۳/۸۸±۱۶/۰۴ و ۵۷/۹۶±۹۹/۱۵ بود، بین دو متغیر اضطراب مرگ و باورهای مذهبی هیچ رابطهای مشاهده نشد. نتایج این پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنیدار بین ترس از مرگ با باورهای مذهبی و اختلالات روانی سالمندان بود. بر اساس یافتههای این پژوهش، ضریب همبستگی بین ترس از مرگ و اختلالات روانی، ۰/۴۹۹ حاصل شده است (۰/۰۱>r=۰/۴۹۹، P) که نشان میدهد بین دو متغیر رابطه معنیداری وجود دارد.
نتیجه گیری هر اندازه میزان اضطراب مرگ در سالمندان افزایش یابد، به همان نسبت میزان بروز اختلالات روانی در آنها افزایش مییابد. پس میتوان از طریق کاهش اضطراب مرگ با تنظیم و اجرای برنامههای روانشناختی از بروز و یا شدت اختلالات روانی در سالمندان کاست.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |