Alemi S, Abolmaali Alhosseini K, Malihialzackerini S, Khabiri M. Effect of Mindfulness Therapy and Aromatherapy Massage on Pain Perception, Quality of Life and Sleep Quality in Older Women With Chronic Pain. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2021; 16 (2) :218-233
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2096-fa.html
عالمی سیما، ابوالمعالی الحسینی خدیجه، ملیحی الذاکرینی سعید، خبیری محمد. اثربخشی ذهنآگاهی ماساژ آروماتراپی بر ادراک درد، کیفیت خواب و کیفیت زندگی زنان سالمند مبتلا به درد مزمن: اثر ذهنآگاهی ماساژ بر سلامت روان زنان سالمند مبتلا به درد. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1400; 16 (2) :218-233
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2096-fa.html
1- گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران. ، abolmaali@riau.ac.ir
3- گروه مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده: (5975 مشاهده)
اهداف: سالمندی از پدیدههای مطرح در حوزه بهداشت و سلامت جهانی است و توجه به این گروه سنی از نظر روانی و جسمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مسئله ضرورت انجام مداخلات کارآمدتر و چندگانه را بیش از پیش آشکار میکند. هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی ذهنآگاهی و ماساژ آروماتراپی بر عملکرد روانشناختی زنان سالمند مبتلا به درد مزمن بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر نیمهآزمایشی است که با روش پیش / پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه پژوهش زنان سالمند مبتلا به درد مزمن مراجعهکننده به بیمارستانها، کلینیکهای درد، توانبخشی، ارتوپدی، فیزیوتراپی و سالمندان منطقه غرب تهران در سال ۱۳۹۶ بود. با روش نمونهگیری در دسترس و با استفاده از ملاکهای ورود و خروج سی نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش، در ده جلسه 120دقیقهای تحت مداخله گروهی درمان ذهنآگاهی ماساژ آروماتراپی قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. گروهها از نظر عملکرد روانشناختی در حیطههای ادراک درد، کیفیت خواب و کیفیت زندگی در مراحل پیشآزمون و پسآزمون ارزیابی شدند. پس از اتمام مداخله، پرسشنامهها مجدداً در مورد هر دو گروه اجرا شد و پس از 45 روز مجدداً آزمون پیگیری برگزار شد و دادههای حاصل از پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 19 تحلیل شد.
یافته ها: تحلیل دادهها نشان داد که مداخله مبتنی بر ذهنآگاهی ماساژ آروماتراپی، ادراک درد و مؤلفههای آن کیفیت زندگی و کیفیت خواب سالمندان را در شرکتکنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری بهبود داده است (0/05>P) و این اثرات به میزان زیادی در متغیر ادراک درد در مرحله پیگیری در بیماران باقی ماند.
نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه، روش درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی ماساژ آروماتراپی، سبب افزایش کیفیت زندگی و کیفیت خواب و کاهش ادراک درد سالمندان میشود و نمایانگر افقهای تازهای در مداخلات بالینی است و میتوان از آن به عنوان یک روش مداخلهای مؤثر در بهبود سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به درد مزمن سود جست.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1399/6/28 | پذیرش: 1399/10/27 | انتشار: 1400/4/10