1- گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران.
2- گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران. ، Haniebahrani@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات سلامت خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران.
4- آزمایشگاه ژنتیک آماری، موسسه تحقیقات پزشکیQLD،QIMR، بریزبن، استرالیا.
چکیده: (2031 مشاهده)
اهداف: کم خونی فقرآهن در جمعیت سالمند عمدتا مورد غفلت قرار می گیرد و می تواند نقش تاثیرگذاری در بروز سندروم آسیب پذیری داشته باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین کم خونی و سندروم آسیب پذیری در یک نمونه بزرگ از جمعیت سالمند ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 3000 نفر از افراد بالای 60 سال از برنامه BEH یک مطالعه کوهورت به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای در بوشهر مورد بررسی قرار گرفتند. مقادیر هموگلوبین کمتر از 12 و 13 گرم در دسی لیتر به ترتیب برای زنان و مردان به عنوان کم خونی در نظر گرفته شد. سندرم آسیب پذیری نیز در این مطالعه توسط شاخص آسیب پذیری فرید (کاهش وزن نا خواسته، سرعت راه رفتن ، قدرت چنگ زدن، خستگی مفرط یا کمبود انرژی، وضعیت فعالیت بدنی) اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها نرم افزار STATA ورژن 17 و در همه موارد 0.05≥ p معنیداری در نظر گرفته شد.
یافته ها: شرکت کنندگان در این مطالعه 50.51 درصد زن و بقیه مرد بودند. شیوع سندرم آسیب پذیری 18.53درصد گزارش شد و 58.2 درصد پیش آسیب پذیر در نظر گرفته شدند. شیوع کم خونی در سالمندان آسیب پذیر13.92 درصد بود در حالی که این مقدار در سالمندان غیر آسیب پذیر8.11درصد بود. نتایج رگرسیون لجستیک چندگانه نشان داد سندروم آسیب پذیری با کم خونی ، افسردگی ، سن ، زمان راه رفتن ، قدرت چنگ زدن به صورت معنا داری ارتباط داشت (P<0.005).
نتیجه گیری: با توجه به سیمای نامطلوب شیوع کم خونی وآسیب پذیری در سالمندان وهمچنین با توجه به اینکه که کم خونی به طور قابل توجهی با سندروم آسیب پذیری مرتبط است می بایست در این رابطه چه در زمینه پیشگیری وچه اجرای مداخلات موثر، برنامه ریزی لازم صورت پذیرد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1403/1/14 | پذیرش: 1403/3/19