1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، pantea.mousavi@shirazu.ac.ir
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
چکیده: (94 مشاهده)
اهداف: در سالهای اخیر با افزایش نرخ سالمندی در جهان، مفهموم سالمندی موفق و عوامل موثر بر آن مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری استفاده از تکنولوژی بر انعطاف پذیری شناختی، مشارکت اجتماعی و هدف در زندگی در دستیابی به سالمندی موفق است.
مواد و روش ها: این پژوهش با روش توصیفی و همبستگی از نوع معادلات ساختاری انجام شده است. تعداد ۴۰۹ سالمند بالای ۶۰ سال از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود شرکت نمودند. داده ها از طریق پرسشنامه های سالمندی موفق (SAS)، انعطافپذیری شناختی (CFI)، مشارکت اجتماعی، هدف در زندگی و پرسشنامه فناوری اطلاعات جمعآوری شدند. داده ها با استفاده آزمون همبستگی تحلیل مسیر با استفاده از روش بوت استراپینگ و با نرمافزار AMOS 26 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: در این پژوهش ۵۳.۵٪ از شرکت کنندگان را مردان و ۴۶.۵٪ را زنان تشکیل داده اند که ۴۴.۷٪ از آنها بین ۶۰ تا ۶۵ سال و ۳.۷٪ بالای ۸۱ سال بودند. نتایج نشان میدهد که تمامی شاخص های مدل در حد مطلوب هستند و مدل با داده ها برازش مناسبی دارد. بر این اساس شاخص های CFI=0.96، GFI=0.93، NFI=0.90 و RMSEA=0.075 گزارش شدهاند. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد کلیه ضرایب همبستگی به دست آمده معنی دار هستند. بنابراین مدل پیشنهادی نشان داد انعطاف پذیری شناختی، مشارکت اجتماعی و هدف در زندگی با میانجیگری استفاده از تکنولوژی (به صورت غیرمستقیم) با سالمندی موفق رابطه ی مثبت و معنی دار دارند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از تکنولوژی دستیابی به سالمندی موفق را تسهیل می بخشد. این نتایج می تواند توجه متخصصین حوزهی سالمند و متخصصین حوزه های فناوری اطلاعات را به لزوم ارتقاء و دسترسی به تکنولوژی سازگارانه با شرایط سالمندان جلب کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1403/5/16 | پذیرش: 1403/9/4