دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 189-174 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eftekharian R, Kaldi A, Sum S, Sahaf R, Fadaye Vatan R. Validity and Reliability of Persian Version of Onyx Social Capital Scale in Elderly People. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2016; 11 (1) :174-189
افتخاریان رضا، کلدی علیرضا، سام شیما، صحاف رباب، فدایی وطن رضا. روایی پایایی نسخه فارسی پرسش‌نامه سرمایه اجتماعی اونیکس در سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1395; 11 (1) :174-189

1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و خدمات توانبخشی
2- دانشگاه علوم بهزیستی و خدمات توانبخشی
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران. ، sumshima@yahoo.com

اهداف: برقراری روابط اجتماعی و ایجاد و تقویت شبکه اجتماعی در سالمندان ممکن است منجر به ایجاد سرمایه اجتماعی شود. هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه فارسی پرسش‌نامه سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن و ارزیابی میزان روایی و پایایی نسخه فارسی این پرسشنامه در سالمندان بود.
مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی روی 192سالمند بالای 60 سال انجام شده است. برای فرایند ترجمه و معادل‌سازی ابزار سرمایه اجتماعی، پروتکل پروژه بین‌المللی ابزار کیفیت زندگی به‌کاررفت. تأیید ویژگی‌های روان‌سنجی ابزار توسط پرسش‌نامه‌های افسردگی سالمندان (5 سؤالی)، سلامت اجتماعی و سلامت عمومی انجام شد و داده‌ها مورد تجزیه‌وتحلیل آماری قرار گرفت.
یافته‌ها: در زمینه کیفیت ترجمه (وضوح ترجمه، زبان مشترک، یکسانی مفهومی و کیفیت کلی ترجمه) نتایج نشان داد که از دیدگاه مترجمان 3 و 4 بیشتر گزینه‌ها دارای وضوح ترجمه (86/6درصد)، کاربرد زبان مشترک (76/3درصد)، یکسانی مفهوم (76/3درصد) و کیفیت کلی ترجمه (78/9درصد) در حد مطلوب بوده است. همچنین از دید متخصصان در حوزه مناسب‌بودن ترجمه، پرسش‌نامه نسخه فارسی مطلوب در بقیه حوزه‌ها مطلوب و قابل‌قبول بوده و در هیچ‌یک از حوزه‌ها غیر‌قابل‌قبول نبوده است. ضریب همبستگی درون‌رده‌ای برای نمره خرده‌مقیاس‌ها بیش از 0/70 به‌دست آمد. هم‌خوانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) برای پرسشنامه 0/96 بوده است. در تحلیل عاملی که در این مطالعه روی سالمندان ایرانی انجام شد، 7 عامل به شکل منسجم شناسایی شدند که تفاوت‌های مشخصی با ساختاربندی اونیکس داشتند، به‌طوری‌که سؤالات مربوط به روابط همسایگی با گزینه‌های مشارکت اجتماعی در یک عامل قرار گرفت و گزینه‌های مربوط به کارآیی اجتماعی نیز بخشی در عامل مشارکت اجتماعی و برخی در عامل احساس اعتماد جای گرفت. این 7 عامل، درمجموع 48/71درصد واریانس نمره‌ها  را تبیین می‌کرد  (0/835=KMO). توزیع واریانس نمره‌ها برای هریک از 7 عامل به‌ترتیب عبارت بود از: مشارکت اجتماعی 58/11درصد، حس اعتماد 48/8درصد، ارزشمندبودن زندگی 44/8درصد، روابط کاری 83/6درصد، پذیرش تفاوت‌ها 79/6درصد، روابط خانوادگی 58/6درصد و انسجام محلی 83/6درصد. برای تعیین روایی هم‌زمان مقیاس آزمون افسردگی، سلامت اجتماعی و سلامت عمومی سالمندان بررسی شد که یافته‌ها نشان داد ارتباط منفی معناداری بین میزان افسردگی و سرمایه اجتماعی کل وجود دارد (0/001=P). همچنین ارتباط مثبت معناداری بین سطح سلامت اجتماعی و وضعیت سلامت عمومی با سرمایه اجتماعی کل (هر دو 0/001=P) مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: همان‌گونه که یافته‌ها نشان می‌دهد در مطالعه حاضر، فرایند معادل‌سازی پرسش‌نامه از کیفیت مطلوبی برخوردار است. نسخه فارسی این پرسش‌نامه در جامعه از روایی ظاهری (از نظر وضوح و سادگی و قابل‌فهم‌بودن هریک از سؤالات، پاسخ‌ها و توضیحات نسخه فارسی پرسش‌نامه سرمایه اجتماعی و مناسب‌بودن ترجمه پرسش‌نامه، مناسب‌بودن پرسش‌نامه برای جامعه ایران، قابل‌فهم‌بودن پرسش‌نامه و مناسب‌بودن پرسش‌نامه برای نیازسنجی)، روایی افتراقی (همخوانی درونی نسخه فارسی پرسش‌نامه)، پایایی در دفعات آزمون (نسبی و مطلق) و همخوانی درونی، در حد قابل‌قبولی است. ازاین‌رو، این ابزار برای ارزیابی سرمایه اجتماعی سالمندان مناسب به‌نظر می‌رسد.

دریافت: 1394/8/13 | پذیرش: 1394/10/22 | انتشار: 1395/1/13