اهداف: تهیه نسخه فارسی و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی (CHAMPS) در سالمندان تهرانی اهداف این مطالعه بودند.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی – تحلیلی مقطعی انجام گردید، 200 سالمند تهرانی وارد مطالعه شدند و پرسشنامه های سطح فعالیت فیزیکی چامپس، SF-36 و سطح ارتقاء دهنده سلامت والکر، توسط آنها تکمیل گردید و همچنین شاخص توده جسمانی و آزمون شش دقیقه راه رفتن در آنها ارزیابی شد. فرآیند ترجمه و معادل سازی بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ابزار کیفیت زندگی (IQOLA) انجام شد. پایایی در دفعات آزمون پس از 2 هفته توسط 30 نفر سالمند و همچنین توسط ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد.
یافتهها: بیش از 85درصد آیتم ها کیفیت ترجمه مطلوبی داشتند. مطلوبیت ترجمه تمام آیتم ها با استفاده از پیشنهادات مترجمین به دست آمد. روایی ظاهری مناسب نسخه فارسی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی چامپس حاصل شد. بیش از 96درصد سؤالات همبستگی بالایی را با خرده مقیاس مربوطه نشان دادند. ضریب همبستگی درون رده ای (ICC) برای نمره خرده مقیاس ها و نمره کل بیش از 0/49 به دست آمد. همچنین در مورد هم خوانی درونی ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 0/76 و ضریب همبستگی آزمون- آزمون مجدد در دامنه 0/64-0/78 درصد بدست آمد. ضریب روایی محتوی (CVI) برابر با 0/83 بود. برای روایی همگرا، ضریب همبستگی بین نمرات پرسشنامه چامپس با آزمون شش دقیقه راه رفتن و شاخص توده جسمانی به ترتیب 0/25 و 0/19 بهدست آمد. برای روایی همزمان، ضریب همبستگی بین نمرات پرسشنامه چامپس با کیفیت زندگی و سطح ارتقادهنده سلامت به ترتیب 0/33 و 0/42 بهدست آمد.
نتیجهگیری: فرآیند ترجمه و معادل سازی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی چامپس از کیفیت مطلوب و قابل قبولی برخوردار است. همچنین نسخه فارسی این پرسشنامه از روایی ظاهری، محتوی، همگرا و همزمان، و پایایی در دفعات آزمون (نسبی و مطلق) و همخوانی درونی در حد قابل قبولی در جامعه مورد نظر برخوردار است. بنابراین نسخه فارسی این پرسشنامه را می توان در تحقیقات به عنوان ابزار بررسی سطح فعالیت فیزیکی در سالمندان به کار برد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |