اهداف: بخشی از ارزیابی وضعیت سلامتی سالمندان به سنجش حمایت اجتماعی درکشده اختصاص دارد. لازمه یک سنجش صحیح، استفاده از ابزارهایی مناسب با ویژگیهای روانسنجی مطلوب است. هدف این مطالعه مروری، بررسی ویژگیهای روانسنجی ابزارهای سنجش حمایت اجتماعی درکشده بهمنظور آشنایی محققان با نقاط قوت و ضعف این ابزارها و کمک به آنان برای استفاده از ابزاری با اعتبار بیشتر است.
مواد و روشها: برای انجام پژوهش حاضر، ابتدا جستجوی کاملی در بانکهای اطلاعاتی «اسکوپوس»، «گوگل اسکالر» و «مِلاین» صورت گرفت و همه مقالات منتشرشده از سال 1970 تا پایان سال 2014 براساس کلیدواژههای مرتبط با طراحی و فرایند روانسنجی ابزارهای حمایت اجتماعی درکشده، مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از چکلیست جامع کاسمین به بررسی ویژگیهای روانسنجی ابزارها شامل روایی، پایایی، پاسخگویی و تفسیرپذیری پرداخته شد.
یافتهها: بیشتر ابزارها ویژگیهای روانسنجی کامل و مطلوبی را گزارش نکرده بودند، برخی از ابزارها با وجود طراحی برای بالغان، بهدلیل طولانیبودن ابزار، طولانیبودن سؤالات و وجود سؤالات خاص قابلیت کاربرد در جمعیت سالمندان را نداشتند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که با وجود نبودِ ابزار مناسب برای سنجش حمایت اجتماعی درکشده سالمندان، تنها ابزاری که میتوان در حال حاضر استفاده از آن را به سالمندشناسان توصیه نمود، ابزار پیمایش حمایت اجتماعی در مطالعه نتایج طبی است که در مطالعات مربوط به ارزیابی جامع سالمندی بهکاررفته است و لزوم طراحی ابزارهایی با ویژگیهای سایکومتریک قابل قبول برای سنجش حمایت اجتماعی درکشده سالمندان بر مبنای ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی جوامع مختلف احساس میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |