p). بنابراین برای متغیرهای غیرنرمال از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد. بین سلامت معنوی و هریک از متغیرهای انسجام در خانواده و رضایتمندی از خانواده رابطه مثبت و معناداری دارد (P<0/001) (جدول شماره 2).
بحث
هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت معنوی با رضایتمندی از خانواده و انسجام خانوادگی در سالمندان شهر گناباد بود. در این مطالعه، سلامت معنوی سالمندان در سطح بالایی بود. به همین صورت در مطالعه سعیدیمهر و همکاران نیز سلامت معنوی اکثر سالمندان در سطح بالا قرار داشته است [18]. فورلنزا و همکارش نیز بیان کردهاند سطح سلامت معنوی سالمندان فرانسوی موردبررسی در طی 5 سال در سطح بالایی بوده است [19].
از سویی سیدالشهدایی و همکارانش نیز که سلامت معنوی سالمندان مقیم منزل و مقیم سرای سالمندان را بررسی کرده بودند، نشان دادند سالمندان مقیم سرای سالمندان میانگین نمره سلامت معنوی بالاتری داشتند [20]. همچنین عابدی و همکارانش نیز بیان کردهاند میانگین نمره سلامت معنوی سالمندان مقیم آسایشگاههای شهرستان شمیرانات، در بیشتر سالمندان موردمطالعه بالاست [10]. آدویه آیدین و همکارانش بیان کردند نمرات معنویت در زنانی که در خانههای اجتماعی زندگی میکنند بالاتر است [21] که باتوجهبه نتایج این پژوهشها محل اقامت سالمندان در میانگین نمره سلامت معنوی آنها تأثیرگذار است، اما سطح سلامت معنوی در همه سالمندان بالا است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت احتمالاً معنویت بهعنوان منبع مهم قدرت و حمایت در تمام دوران زندگی محسوب میشود و میتواند در شرایط بحرانزا کمککننده باشد و درنتیجه سالمندان به کمک معنویات سعی در سازگاری با بحرانهای دوران سالمندی را دارند که باعث افزایش سطح سلامت معنوی آنها نسبت به سایر افراد جامعه میشود.
برخی مطالعات دیگر سطح سلامت معنوی سالمندان را متوسط گزارش کردهاند؛ مانند مطالعه صفا و مرادی [22]، و صفادوست و همکارانش [23] که به ترتیب سطح سلامت معنوی سالمندان را متوسط و پایین گزارش کردهاند. نتایج این مطالعات با مطالعه حاضر ناهمسو است. علت این ناهمسویی احتمالاً تفاوت در جامعه موردپژوهش در مطالعات است. باتوجهبه مطالب ارائهشده در مقالات، سالمندان از شرایط بحرانی و بیماری در جهت رشد معنوی خود بهره میبرند که بر سلامت فیزیولوژیک آنها تأثیر مثبت میگذارد [22]، اما براساس نتایج پژوهش حاضر حضور اعضای خانواده در کنار سالمند و همچنین داشتن سلامت جسمی، با آگاهی به این موضوع که سلامت معنوی یکی از4 بُعد سلامتی است و این ابعاد بر یکدیگر تأثیر میگذارند، احتمالاً میتواند در افزایش سطح سلامت معنوی سالمندانی که سلامت جسمی خوبی دارند اثر مثبت گذاشته و سطح سلامت معنوی بالایی نسبت به سالمندان بستری در بیمارستان داشته باشند.
این مطالعه نشان داد سالمندان از خانواده خود کاملاً راضی هستند و سطح رضایتمندی از خانواده خوبی دارند. باتوجهبه اینکه مطالعات انجامشده در این زمینه مربوط به رضایتمندی از زندگی در سالمندان است و در خصوص رضایتمندی از خانواده بیشتر مطالعات مربوط به سنین کمتر است، به بررسی تعدادی از مقالات با هدف بررسی رضایتمندی از زندگی سالمندان پرداخته میشود.
کلهری و کاکابرایی [24]، ممبینی و همکاران [25]، مرادی و همکاران [26] و مکونن و همکاران [27] در مطالعات خود بیان کردند حضور در کنار سایر اعضای خانواده و دریافت حمایت اجتماعی از آنها موجب رضایت از زندگی در افراد میشود و میزان رضایتمندی از زندگی سالمند در سطح بالایی قرار میگیرد. همچنین جئونگ هی و کانگ [28]، چو و چئون [29] که در مطالعاتشان بیشتر تمرکز بر روی عوامل مؤثر بر رضایتمندی از خانواده سالمندان بوده است بازهم نشان دادهاند که با حضور عواملی که باعث بهبود شرایط زندگی سالمند میشود سطح رضایتمندی از زندگی سالمند افزایش مییابد.
در مطالعه حاضر مشخص شد سالمندان از سطح انسجام خانوادگی خوبی برخوردار هستند. نتایج مطالعه بابایی و همکارانش نیز نشان داد بیشتر خانوادههای همدانی دارای سطح انسجام متوسط رو به بالا هستند و فقط تعداد کمی از آنها انسجام خانوادگی پایین را تجربه کردهاند [30]. جو و بیونگ نیز در نتایج خود بیان کردهاند انسجام خانوادگی آزمودنیها در سطح بالایی است [31]. بنابراین میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که سطح انسجام خانوادگی در سالمندان بهطورکلی بالاست که ممکن است باعث ایجاد ارتباطهای قویتر در میان خانواده و سالمند شود و همچنین سطح انسجام خانوادگی بالاتر با بهبود سلامت معنوی سالمند نیز مرتبط است.
نتایج مطالعه حاضر نشان داد میان سلامت معنوی و رضایتمندی از خانواده در سالمندان شهر گناباد ارتباط معناداری وجود دارد. در این راستا ربانی و بهشتی [32] رابطهای مثبت بین دینداری با احساس رضایت از زندگی افراد را در نتایج خود بیان کردند. یافتههای کردلو و همکاران [33] نیز نشان میدهد رویکرد اسلامی مبتنی بر انتخاب تعادل بر میزان کیفیت زندگی، شادکامی و رضایتمندی از زندگی زنان مراجعهکننده به مراکز مشاوره سازمان نظام شهر تهران مؤثر است [34]. همچنین مؤمنی و رفیعی [34] در مطالعه خود نشان دادند برگزاری مراسم مذهبی بهصورت گروهی سبب تأمین بعد معنوی سالمندان و افزایش رضایت از زندگی آنان میشود و همچنین این مراسم یکی از منابع حمایت اجتماعی در میان سالمندان است که با افزایش پایبندی سالمندان به گرایشهای مذهبی در فضایی گروهی میتوان به ارتقای رضایتمندی سالمندان کمک کرد [35]. در مطالعات خارج از ایران مانند مطالعات سینگ و همکاران [35]، وو و کو [36] و منور و طارق [37] نیز بیان شد عملکردها و مداخلات دینی و معنوی و هوش معنوی بر رضایت از زندگی سالمندان تأثیرگذار است و به افزایش سطح رضایتمندی کمک میکند.
براساس نتایج مطالعه حاضر، بین سلامت معنوی و انسجام خانوادگی در سالمندان شهر گناباد ارتباط معناداری وجود دارد. در این راستا بابایی و همکاران [30] و افراشته و همکاران [38] نشان دادند معنویت و دینداری میتوانند بر انسجام خانوادگی و فردی افراد تأثیر بگذارند و این دو متغیر ارتباط معنادار و مستقیمی با هم دارند. همچنین ستین در مطالعه خود که به بررسی ارتباط بین اشکال مختلف دینداری، انسجام خانواده و رهبری اخلاقی در شرکتهای خانوادگی فعال در ترکیه پرداخته بود، در نتایج بیان میکند دینداری تأثیر مستقیم معنیداری بر انسجام خانواده دارد [39].
یکی از محدودیتهای پژوهش این بود که باتوجهبه اینکه مطالعه در سالمندان شهر گناباد انجام شده است، تعمیم نتایج به سایر جوامع و سایر گروههای سنی باید با احتیاط صورت پذیرد. محدودیت دیگر پژوهش این است که مطالعه از نوع همبستگی است و مطالعات همبستگی همزمانی دو یا چند متغیر را بررسی میکنند، نه علت و اثر متغیرها را، بنابراین پیشنهاد میشود مطالعات مداخلهای در این خصوص طراحی و انجام شود
نتیجهگیری نهایی
باتوجهبه یافتههای مطالعه حاضر که سلامت معنوی سالمندان شهر گناباد بهطور معناداری با رضایتمندی از خانواده و انسجام خانوادگی آنها مرتبط است و سالمندانی که دارای سطح بالایی از سلامت معنوی هستند، از رضایتمندی از خانواده و ارتباطات خانوادگی قویتری برخوردارند، پیشنهاد میشود سالمندان و خانوادههای آنان امور معنوی و سلامت معنوی را جدی بگیرند و در جهت ارتقای آن بکوشند و برای این منظور اقدامات لازم متناسب با شرایط خانواده را انجام دهند.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه علومپزشکی گناباد با کد IR.GMU.REC.1401.107 مورد تأیید قرار گرفته است. علاوهبراین از مشارکتکنندگان در پژوهش رضایت آگاهانه گرفته شد. به آنها اطمینان داده شد که اطلاعات آنها محرمانه خواهد ماند. همچنین به آنها آگاهی داده شد که در هر مرحله از پژوهش اختیار انصراف از ادامه پژوهش را دارند. کلیه حقوق مربوط به شرکتکنندگان در طی انجام پژوهش رعایت شد.
حامی مالی
مطالعه حاضر برگرفته از پایاننامه دوره کارشناسی ارشد پرستاری سالمندی خانم الهه حسامی در دانشگاه علومپزشکی گناباد است. این مطالعه با حمایتهای مالی و معنوی معاونتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه علومپزشکی گناباد انجام شد.
مشارکت نویسندگان
مفهومسازی، روششناسی، ویراستاری، نگارش نهایی، تحقیق و بررسی: تمامی نویسندگان؛ تجزیهوتحلیل: حبیب شارعینیا؛ نگارش پیشنویس: الهه حسامی و حسین عجم زیبد؛ نظارت: حسین عجم زیبد، حبیب شارعینیا، مدیریت پروژه: حسین عجم زیبد.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
از معاونتهای محترم آموزشی و پژوهشی دانشگاه علومپزشکی گناباد، مسئولان محترم مراکز سلامت جامعه شهر گناباد و کارکنان محترم این مراکز و سالمندان عزیزی که ما را در انجام این پژوهش یاری کردند صمیمانه تشکر و قدردانی میکنیم.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |