دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 449-436 | برگشت به فهرست نسخه ها

Marsa R, Bahmani B, Barekati S. Demoralization Syndrome in Elderly People Living in Nursing Homes, Community-Dwelling Elderly People and Those Receiving Day Care Services from Rehabilitation Centers. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2020; 14 (4) :436-449
مرسا رویا، بهمنی بهمن، برکتی سمیه. نشانگان افت روحیه در سالمندان ساکن آسایشگاه، ساکن منزل و بهره‌مند از خدمات مرکز توان‌بخشی روزانه. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1398; 14 (4) :436-449

1- کارشناس ارشد مشاوره توان‌بخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی، تهران، ایران. ، ba.bahmani@uswr.ac.ir
اهداف نشانگان افت روحیه، باعث ناتوانی فرد برای مقابله مؤثر با یک رویداد پرفشار می‌شود. سالمندان نیز با مسائلی وجودی‌ای مانند بی‌معنایی زندگی، مرگ، احساس از دست دادن فرصت‌های گذشته مواجه و درگیر چالشی برای معنا‌بخشی به رویدادهای زندگی‌شان می‌شوند و در صورت ناتوانی در معنا بخشیدن و پاسخ‌دهی مؤثر به آن‌ها، احساس بی‌کفایتی می‌کنند. با در نظر گرفتن اهمیت تأثیر محیط زندگی بر جنبه‌های مختلف سلامت روان، هدف پژوهش حاضر بررسی نشانگان افت روحیه و ارتباط آن با وضعیت اسکان در سالمندان است.
مواد و روش ها در مطالعه توصیفی‌مقایسه‌ای حاضر، تعداد ۳۲۵ سالمند (۱۱۰ سالمند ساکن آسایشگاه، ۱۱۵ سالمند ساکن منزل و ۱۰۰ سالمند استفاده‌کننده از خدمات مرکز توان‌بخشی روزانه‌) در تهران، با روش نمونه‌گیری غیر‌تصادفی انتخاب شدند و مقیاس نشانگان افت روحیه کیسان (۲۰۰۴) توسط پژوهشگران به صورت رودر‌رو تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از نسخه ۲۰ نرم‌افزار SPSS برای محاسبه تحلیل واریانس یک‌راهه پردازش شدند.
یافته ها میانگین و انحراف معیار نشانگان افت روحیه سالمندان ساکن آسایشگاه (۱۷/۴۱±۶۹/۶۰)، بیش از سالمندان ساکن منزل (۲۱/۴۷±۴۵/۴۰) و این دو بیش از مراجعین به مرکز توان‌بخشی روزانه (۱۷/۵۹±۳۱/۹۰) و این تفاوت‌ها در سطح (P≤‌۰/۰۵) معنی‌دار است. علاوه بر این بین خرده‌مقیاس‌ها نیز در هر سه گروه تفاوت معنادار نشان داده است.
نتیجه گیری نتایج نشان داد که نشانگان افت روحیه با محل اسکان و سبک زندگی سالمندان رابطه دارد. بنابراین ایجاد مراکز مراقبتی و خدمت‌رسانی روزانه و حمایت از مراقبت‌کنندگان خانوادگی برای رﺳـﻴﺪن ﺑـﻪ ﺳﻄﺢ ﺑﺎﻻﺗﺮی از ﺑﻬﺪاﺷـﺖ روان در اﻳـﻦ ﮔـﺮوه می‌تواند مؤثر واقع شود.
متن کامل [PDF 6737 kb]   (3230 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2651 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/2/29 | پذیرش: 1397/6/4 | انتشار: 1398/12/10