دوره 13، شماره 5 - ( شماره ویژه 1398 )                   جلد 13 شماره 5 صفحات 637-626 | برگشت به فهرست نسخه ها

Miri N, Maddah M, Raghfar H. Aging and Economic Growth. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2019; 13 (5) :626-637
میری ندا، مداح مجید، راغفر حسین. سالمندی و رشد اقتصادی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1398; 13 (5) :626-637

1- گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران. ، mirinedaa@yahoo.com
2- گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.
3- گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
اهداف جمعیت و تحولات ساختار سنی در طول زمان، به ‌عنوان یکی از مسائل مهم و اثرگذار بر رشد و توسعه اقتصادی جوامع مطرح است. ساختار جمعیتی یک کشور می‌تواند بر سرمایه‌گذاری، پس‌انداز، مصرف، ترکیب و اندازه نیروی کار و درنهایت، بر رشد اقتصادی آن مؤثر باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر ساختار سنی جمعیت بر رشد اقتصادی ایران با تأکید بر سالمندی بود.
مواد و روش ها این پژوهش در سال 1397 به روش کتابخانه‌ای و تحلیل ثانویه با استفاده از داده‌های اقتصاد ایران که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مرکز آمار و داده‌های سازمان ملل متحد (مربوط به ایران) منتشر کرده‌اند، برای بازه زمانی 1365 تا 1395، با استفاده از نرم‌افزار ایویوز و به روش خودرگرسیون با وقفه‌های توزیع‌شونده انجام شد.
یافته ها یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که اثر رشد جمعیت کمتر از 14 سال از کل جمعیت، در کوتاه‌مدت بر رشد اقتصادی از لحاظ آماری معنی‌دار نیست. همچنین، نتایج نشان داد رشد جمعیت 15 تا 64 سال (جمعیت در سن کار) از کل جمعیت بر رشد اقتصادی کوتاه‌مدت و بلندمدت اثر مثبت و معناداری داشت. اثر رشد جمعیت سالمند یا بیش از 64 سال از کل جمعیت که در این مقاله نیز به آن تأکید شد، بر رشد اقتصادی در بلندمدت منفی و معنی‎دار بود (ضریب مذکور 37/1- بود و آماره t برابر با 65/5- تعیین شد). مانایی تمامی متغیرهای به‌کاررفته در مدل با استفاده از آزمون ریشه واحد دیکی‌فولر بررسی شد که بر این ‌اساس، تمامی متغیرها در سطح مانا بودند و فقط دو متغیر میزان رشد افراد بیش از 64 سال به کل جمعیت و متغیر میزان رشد افراد کمتر از 14 سال در سطح مانا نبود و تفاضل‌های مرتبه اول آن‌ها مانا بود.
نتیجه گیری نتایج این پژوهش نشان داد سالمندی جمعیت (رشد جمعیت بیش از 64 سال) در بلند‌‌مدت بر رشد اقتصادی کشور اثر منفی خواهد داشت. بنابراین، برای جبران اثرات سوء سالمندی پیشنهاد می‌شود تمهیدات لازم برای افزایش مشارکت نیروی کار، افزایش مشارکت زنان، بهره‌وری عوامل تولید و توسعه سرمایه انسانی اندیشیده شود.
متن کامل [PDF 2595 kb]   (3143 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3515 مشاهده)
دریافت: 1397/6/18 | پذیرش: 1397/11/5 | انتشار: 1397/12/19