1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران ، mo.vahedi@uswr.ac.ir
چکیده: (1659 مشاهده)
اهداف:
یکی از علل مرگ و میر در میان سالمندان در جهان سرطان میباشد. عوامل مختلفی در بروز سرطان و پیشرفت آن نقش دارد. بنابراین شناحت این عوامل و چگونگی تاثیر آن بر روند بیمار سرطانی می تواند در درمان به موقع بیماری کمک کند.هدف از انجام این مطالعه بررسی دو عامل سن زمان پذیرش و نمره گلیسون بر تغییر وضعیت بیماران سالمند مبتلا به سرطان پروستات بیمارستان امام خمینی تهران میباشد.
مواد و روشها:
روش این مطالعه همگروهی تاریخی میباشد. این مطالعه در سال 1397 انجام شده است. دادههای مورد مطالعه مربوط به 125 نفر از بیماران سالمند دارای سرطان پروستات که از سال 1383تا 1396در بخش ارولوژی مجتمع بیمارستان امامخمینی مراجعه و به تشخیص پزشک، تحت جراحی رادیکال پروستاتکتومی قرار گرفته و بعد از عمل جراحی، در وضعیتهای مختلفی )پرتو درمانی، هورمون درمانی و مرگ) قرار میگیرند، میباشد. عوامل سن زمان پذیرش و نمره گلیسون بر انتقال بین وضعیتها با استفاده از مدل چندوضعیتی، با نرم افزار R.5.0 مورد آزمون قرار گرفت.
یافتهها:
بیماران مبتلا به سرطان در نظر گرفته شده، با میانگین سنی 12/72(انحراف معیار32/7) سال میباشد. با توجه به مقادیر به دست آمده، میانه افرادی که عمل جراحی انجام داده اند و تحت درمان قرار گرفته اند، 5/4 سال در وضعیت عود موضعی، 2 سال در وضعیت عود دوردست و 5/6سال در وضعیت مرگ باقی می مانند. با توجه به احتمال انتقالها، افرادی که عمل جراحی شده اند با احتمال %17 در معرض متاستاز قرار گرفته و درمان هورمون درمانی را پذیرفته اند و با احتمال %8/8 دچار عود موضعی شده و درمان رادیوتراپی را پذیرفته اند و همچنین با احتمال %8 رخداد مرگ را تجربه می کنند. از نتایج به دست آمده متغیر گلیسون در تغییر وضعیتها معنی دار نشد ولی متغیر سن در انتقال وضعیت جراحی به وضعیت هورمون درمانی تاثیرگذار است.
نتیجه گیری:
طبق نتایج به دست آمده، مشخص شد که نمره گلیسون در انتقال بین وضعیتهای در نظر گرفته شده تاثیری نداشته و سن فقط در انتقال از جراحی به هورمون درمانی معنی دار شد. بنابراین در بیماران سالمندی که عمل جراحی انجام داده اند، با افزایش سن، خطر متاستاز بیشتر می شود.
کلید واژه ها:
سالمندی، سرطان پروستات، مدل چندوضعیتی
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1398/4/18 | پذیرش: 1398/9/17 | انتشار: 1397/10/10