دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 257-246 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi F, Mohammadi F, Motalebi S A, Pahlevan Sharif S. The Relationship Between Spiritual Health and Successful Aging. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2020; 15 (2) :246-257
یوسفی فاطمه، محمدی فاطمه، مطلبی سیده آمنه، پهلوان شریف سعید. آیا سلامت معنوی سالمندی موفق را پیشگویی کند؟. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1399; 15 (2) :246-257

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران. ، mohammadi1508@gmail.com
3- دانشکده تجارت تیلورز، دانشگاه تیلورز سوبانگ جایا، مالزی.
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
اهداف: سالمندی موفق احساس درونی مثبت و رضایت از زندگی گذشته و حال است. یکی از عواملی که ممکن است با سالمندی موفق ارتباط داشته باشد، سلامت معنوی است. معنویت به ‌عنوان یک نیروی قوی در مرکز زندگی انسان، سلامت فیزیولوژیکی و روانشناختی را تعدیل کرده و به زندگی معنا و هدف بخشیده و با رضایت از زندگی پیوند خورده است. از این رو، این مطالعه با هدف تعیین نقش سلامت معنوی در پیشگویی سالمندی موفق سالمندان شهر قزوین انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 291 سالمند شهر قزوین که با نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع آوری داده‌ها به کمک برگه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه سالمندی موفق و پرسشنامه سلامت معنوی پولتزین و الیسون انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون‌های توصیفی (درصد، فراوانی، شاخص‌های مرکزی و پراکندگی)، و آزمون های آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چند متغیره انجام شد.
یافته ها: نمونه مورد مطالعه شامل 291 سالمند با میانگین±انحراف معیار سن 6/7±68/3 سال بود. نتایج حاکی از آن است که سلامت معنوی 81/1٪ از افراد مسن مورد بررسی بسیار خوب بود. بیشتر سالمندان مورد بررسی در سطح خوبی از سالمندی موفق به سر می‌بردند. علاوه بر این، سلامت معنوی پیش‌بینی‌کننده سالمندی موفق‌آمیز در شرکت‌کنندگان بود. با توجه به جنبه‌های سلامت معنوی، سلامت وجودی به طور مثبت و قابل توجهی بر سالمندی موفق  اثر می‌گذارد (0/001>P). علاوه بر این، داده‌ها نشان داد که افراد سالمند شاغل (B:4/29)  در مقایسه با زنان خانه دار (B: -4/25) ، افراد سالمند دارای وضعیت اقتصادی بالا در مقایسه با افراد متوسط(B:-3/44) و افراد با سطح اقتصادی پایین (B:-7/332)، و افراد سالمند بدون سابقه شرایط جسمی(B:-4.55)  و روانی (B:-2/54)  به طور قابل توجهی نمرات بالاتری را در سالمندی موفق کسب کردند.
نتیجه گیری: بعد وجودی سلامت معنوی یکی از عوامل پیشگویی کننده ی سالمندی موفق است که با توجه به اهمیت و حساسیت مسائل مربوط به سالمندان می‌توان با مداخلات متمرکز بر آموزش معنویت این دوره را غنی‌تر و پرکیفیت‌تر کرد.
متن کامل [PDF 4589 kb]   (1855 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2166 مشاهده)
دریافت: 1398/4/29 | پذیرش: 1398/9/17 | انتشار: 1399/4/11