دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 285-278 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshi A, Bakhshi E. Introducing a Formula for Obtaining the Total Deviation Index in Aging Studies. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2020; 15 (3) :278-285
بخشی اندیشه، بخشی عنایت‌اله. کاربرد شاخص انحراف کل در مطالعات سالمندی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1399; 15 (3) :278-285

1- دانشکده محاسبات، مهندسی و علوم فیزیک، دانشگاه غرب اسکاتلند، گلاسگو.
2- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، bakhshi@razi.tums.ac.ir
اهداف: از آنجا که تحقیق بر نمونه‌های سالمندان و ثبت داده‌های مربوطه  نیازمند دقت بیشتری است، محاسبه خطای اندازه‌گیری از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف معرفی فرمولی ساده جهت محاسبه شاخص انحراف کل، تفسیر آن و ترغیب پژوهشگران در استفاده از این شاخص به عنوان ابزاری مناسب جهت تعیین پایایی در مطالعات روان‌سنجی است.
مواد و روش ها: در یک مطالعه مقطعی، پس از انتخاب 105 نفر از سالمندان شهر تهران به صورت دسترس در سال 1398، پرسشنامه 36-SF برای آنها در فاصله زمانی دو هفته تکمیل شد. مقادیر ICC و شاخص انحراف کل برای زیرمقیاس‌های پرسشنامه محاسبه و با هم مقایسه شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که کمترین مقدار شاخص انحراف کل مربوط به زیرمقیاس «عملکرد جسمی» و بیشترین مقدار مربوط به زیرمقیاس «مشکلات روحی» است. به صورت دقیق‌تر می‌توان گفت با احتمال 95%، ماکزیمم خطای اندازه‌گیری در زیرمقیاس‌های «عملکرد جسمی» و «مشکلات روحی» به ترتیب برابر با 22 و 34 (از صد واحد) به دست آمدند.
نتیجه گیری: از آنجا که شاخص  ICC نمی‌تواند مشخص کند که چقدر از اختلاف در زیرمقیاس‌ها مربوط به خطای اندازه‌گیری است و همچنین با توجه به تفسیر ساده شاخص انحراف کل، پیشنهاد می‌شود که پژوهشگران شاخص انحراف کل را در مطالعات پایایی گزارش نمایند.
متن کامل [PDF 3079 kb]   (1146 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (978 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار
دریافت: 1398/5/19 | پذیرش: 1398/12/20 | انتشار: 1399/4/11