مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری سالمندی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- استادیار، مرکز تحقیقات پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. ، bakhshim@mums.ac.ir
3- مربی، مرکز تحقیقات پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
5- استادیار، گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه کوفه، نجف، عراق.
چکیده:   (340 مشاهده)
مقدمه و هدف: : سبک زندگی تحت تاثیر تفاوت جوامع قرار داشته و با فرهنگ، اجتماع و شرایط محیطی تغییر می‌کند، این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه وضعیت سبک زندگی سالم و عوامل پیش‌بینی­کننده آن در سالمندان ساکن ایران و عراق انجام شد.
مواد و روش­­ها : این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 800 نفر سالمند بالای 60 سال مراجعه­کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرهای نجف در عراق و مشهد در ایران در سال 2021 انجام شد. واحدهای پژوهش به صورت نمونه­گیری احتمالی خوشه­ای انتخاب شدند. داده­ها در زمان حضور سالمند در مرکز بهداشتی درمانی با استفاده از فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه سبک زندگی سالم سالمندان و پرسشنامه عوامل پیش‌بینی­کننده احتمالی سبک زندگی سالم جمع­آوری گردید. تحلیل­داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و با روش­های آماری توصیفی و آزمون­های آماری کای­­اسکوئر، من­ویتنی، تی­مستقل و رگرسیون انجام شد.
یافته­ ها : میانگین سنی سالمندان در ایران و عراق به­ترتیب 6/68 ± 66/89 و 5/23 ± 66/42 بود. حدود 75درصد سالمندان ایرانی و 59درصد سالمندان عراقی دارای سبک زندگی متوسط بودند. میانگین و انحراف­معیار نمرات سبک زندگی کل در ایران و عراق به ترتیب 14/97± 145/75 و 13/46± 152/29 بود که آزمون تی­مستقل تفاوت معنی­داری را نشان داد (0/001>P). آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد در سالمندان ایرانی متغیرهای سن، خودارزیابی سلامت، سوءمصرف موادمخدر، رضایت از درآمد، رضایت­شغلی، تاهل و همراهان زندگی و در سالمندان عراقی متغیرهای سن، جنس، خودارزیابی سلامت، مصرف سیگار، رضایت از درآمد و همراهان زندگی دارای رابطه معنادار با سبک زندگی سالم هستند (0/05>P). عوامل پیش­بینی­کننده در ایران 25درصد و در عراق 37درصد نمره سبک زندگی سالم را پیش­­گویی کردند. 
نتیجه گیری : ارتقای سطح سبک زندگی سالم سالمندان در هر دو کشور ایران و عراق از وضعیت موجود به حد مطلوب توصیه می‌شود. برای نیل به این هدف، مسئولین حوزه سلامت بایستی در برنامه‌های خود به مهم­ترین عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی سالم سالمندان مخصوصا سوء مصرف مواد مخدر و رضایت از درآمد به ترتیب در ایران و عراق توجه بیشتری داشته باشند.
واژه‌های کلیدی: سبک زندگی سالم، سالمند، مدل خطی
متن کامل [PDF 1378 kb]   (153 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1400/11/23 | پذیرش: 1401/4/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb