دوره 19، شماره 1 - ( بهار-در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimanpoor R, Moradi M, Sadegh Moghadam L. The Effect of Psychological and Spiritual Self-Care Education through Tele-Nursing on the Death Anxiety of the Elderly Covered by Gonabad Community Health Centers during Covid-19 Disease. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (1)
سلیمان پور منظری رامین، مرادی مریم، صادق مقدم لیلا. تاثیر آموزش خودمراقبتی روانی، معنوی از طریق تله نرسینگ بر اضطراب مرگ سالمندان تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهر گناباد در دوران کووید- 19. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (1)

1- دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
2- مرکز تحقیقات پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
3- گروه سلامت سالمندان، دانشکده پرستاری، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران. ، ls_moghadam@yahoo.com
اهداف: پاندمی کووید-19 اثرات سنگینی بر سالمندی داشته و با چالش­های زیادی از جمله اضطراب مرگ همراه است. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش خودمراقبتی روانی، معنوی از طریق تله­نرسینگ بر اضطراب مرگ سالمندان تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهر گناباد در دوران کووید- 19  انجام شد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 52 سالمند واجد شرایط شرکت پژوهش در شهر گناباد انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده­ها شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر بود. شرکت­کنندگان پس از تکمیل پیش آزمون به صورت تصادفی به یکی از گروه‌های مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. برای گروه مداخله یک جلسه آموزش خودمراقبتی روانی-معنوی به صورت حضوری برگزار گردید. سپس پیگیری‌های تلفنی به صورت ماه اول 2 بار در هفته و ماه دوم هر هفته و در مجموع 12 پیگیری انجام شد.بلافاصله پس از اتمام پیگیری­ها پرسشنامه پس‌آزمون توسط هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS و سطح معنی­داری کمتر از 0/05 انجام شد.
یافته ­ها: میزان اضطراب مرگ قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب (11/04±49/19)، (9/38±45/92) بود که از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت، اما بعد از مداخله میانگین اضطراب مرگ در گروه مداخله و کنترل به ترتیب (8/49±36/62)، (9/76±42/31) بود که از نظر آماری اختلاف معناداری داشت  (0/001>p).
نتایج: با توجه به یافته­های پژوهش می­توان گفت که آموزش خودمراقبتی روانی و معنوی در بهبود اضطراب مرگ سالمندان در دوران پاندمی کووید-19 موثر است، بنابراین به عنوان یک مداخله­ی غیردارویی و کم هزینه با هدف ارتقای وضعیت روانشناختی پیشنهاد می­گردد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1401/6/30 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1403/1/10