مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بهداشت عمومی ،دانشکده بهداشت و ایمنی،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
2- گروه بهداشت عمومی ،دانشکده بهداشت و ایمنی،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران. ، s_rakhshanderou@yahoo.com
چکیده:   (168 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: افزایش جمعیت سالمند در کشور همراه با انواع بیماری‌ها و مشکلات تهدید‌کننده جسم و روان آن‌ها از یک سو و از سوی دیگر، تحولات اجتماعی اقتصادی و تغییر شیوه زندگی فردی و خانوادگی، باعث واکنش های هیجانی نامناسب مثل استرس، اضطراب و افسردگی در جامعه سالمندان شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین حمایت اجتماعی درک شده و مؤلفه‌های سلامت روان در سالمندان مراجعه‌کننده به مراکز سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طراحی گردید.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 420 نفر از سالمندان مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به روش نمونه گیری  تصادفی چند مرحله‌ای ای در سال 1400 انتخاب شده بودند انجام گرفت.  تعداد 420نفر از سالمندان ساکن شهر تهران که در مراکز بهداشتی دارای پرونده خانوار بودند انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سنجش کیفیت خواب پیتزبرگ PSQI ، سلامت روان DASS-21 و حمایت اجتماعی درک شده ZIMET استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و شاخص های مرکزی و پراکندگی مانند فراوانی و درصد،  میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی با نرم افزار SPSS  نسخه 25 و تحلیل مسیر با EQS6.4 انجام گرفت.
یافته ­ها: نتایج یافته ها حاکی از آن بود که 54/5 درصد سالمندان از افسردگی، 64 درصد از اضطراب و 49/3 درصد از استرس رنج می بردند و 91/4 درصد نیز اختلال خواب داشتند. بین حمایت اجتماعی درک شده و مؤلفه های سلامت روان (افسردگی، اضطراب و استرس) در سالمندان همبستگی معکوس و معنی‌داری مشاهده شد (0/001>p). همچنین بین حمایت اجتماعی درک شده و کیفیت خواب همبستگی معکوس و معنی‌داری مشاهده شد (0/001>p).
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط مثبت حمایت اجتماعی درک شده بر مؤلفه های سلامت روان و کیفیت خواب در سالمندان، لزوم توجه بیشتر به مقوله حمایت اجتماعی درک شده در این گروه سنی بیش از پیش مهم تلقی می گردد.

متن کامل [PDF 1428 kb]   (50 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1402/5/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb