دوره 19، شماره 1 - ( بهار-در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi M, Younesi S J, Foroughan M, Safi M H, Khanjani M S. Elderly Parents' Experiences of Living with an Adult Child with Schizophrenia: A Qualitative Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (1)
شریفی مهدی، یونسی سید جلال، فروغان مهشید، صافی محمد هادی، خانجانی محمد سعید. تجارب والدین سالمند از زندگی با فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا: یک مطالعه کیفی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (1)

1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه مشاوره، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، foroughanm@gmail.com
4- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
اهداف: مراقبت از فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا بیشتر توسط والدین انجام می­گیرد که اغلب در سنین سالمندی قرار دارند. شرایط جسمی و سنی والدین سالمند و وابستگی مداوم بیماران به آنها، ممکن است بر نحوه مراقبت والدین از فرزند مبتلا به اسکیزوفرنیا تأثیر قابل‌ملاحظه‌ای داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب والدین سالمند از زندگی با فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.
مواد و روش­ها: در مطالعه حاضر از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی برای جمع­آوری داده­ ها و از روش هفت مرحله­ای کلایزی برای تحلیل داده­ ها استفاده شد. از طریق نمونه ­گیری هدفمند و با استراتژی حداکثر تنوع، 16 نفر از والدین سالمند از بین مراجعه ­کنندگان به مراکز درمانی و حمایتی شهر تهران انتخاب شدند. داده­ ها با استفاده از مصاحبه­ های عمیق نیمه ساختاریافته جمع­آوری گردید. این مطالعه از چک‌لیست معیارهای تلفیقی برای گزارش تحقیقات کیفی (COREQ) پیروی می­کند.
یافته ­ها: چهار مضمون اصلی و یازده زیر مضمون از یافته­ های مطالعه استخراج گردید. مضمون بار عاطفی شامل سه زیرمضمون ترس و نگرانی بی­پایان، احساس پشیمانی و شرمندگی و غم و خشم فرساینده بود. سه زیر­مضمون ارتباطات اجتماعی و خانوادگی مختل، بی­یاوری و حمایت ناکارآمد و چالش­های سیستم بهداشت و درمان، مضمون بار مراقبت را تشکیل ­دادند. در مضمون مراقبت بهینه و مؤثر، زیرمضمون­های تلاش هدفمند برای بهبودی بیمار و تعهد و مسئولیت­پذیری شناسایی شدند. نهایتاً زیرمضمون­ های راهبرد مقابله معنوی، راهبرد سازگارانه روان‌شناختی و راهبرد ناسازگارانه روان‌شناختی در مضمون راهبردهای مقابله ­ای قرار گرفتند.
نتیجه­ گیری: مراقبت از فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا برای والدین سالمند، بار و پیامد روان‌شناختی نامطلوبی به همراه دارد. حمایت از والدین سالمند توسط متخصصین مراقبت­ های بهداشتی برای غلبه بر چالش­های روان‌شناختی حین مراقبت و استفاده هر چه بیشتر از راهبردهای سازگارانه روان‌شناختی با برگزاری کارگاه­ ها و مداخلات روانی آموزشی بسیار ضروری است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1401/8/10 | پذیرش: 1401/11/25 | انتشار: 1403/1/10