1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ; گروه مشاوره، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه مشاوره، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، foroughanm@gmail.com
4- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
چکیده: (574 مشاهده)
اهداف: مراقبت از فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا بیشتر توسط والدین انجام میگیرد که اغلب در سنین سالمندی قرار دارند. شرایط جسمی و سنی والدین سالمند و وابستگی مداوم بیماران به آنها، ممکن است بر نحوه مراقبت والدین از فرزند مبتلا به اسکیزوفرنیا تأثیر قابلملاحظهای داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب والدین سالمند از زندگی با فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی برای جمعآوری داده ها و از روش هفت مرحلهای کلایزی برای تحلیل داده ها استفاده شد. از طریق نمونه گیری هدفمند و با استراتژی حداکثر تنوع، 16 نفر از والدین سالمند از بین مراجعه کنندگان به مراکز درمانی و حمایتی شهر تهران انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته جمعآوری گردید. این مطالعه از چکلیست معیارهای تلفیقی برای گزارش تحقیقات کیفی (COREQ) پیروی میکند.
یافته ها: چهار مضمون اصلی و یازده زیر مضمون از یافته های مطالعه استخراج گردید. مضمون بار عاطفی شامل سه زیرمضمون ترس و نگرانی بیپایان، احساس پشیمانی و شرمندگی و غم و خشم فرساینده بود. سه زیرمضمون ارتباطات اجتماعی و خانوادگی مختل، بییاوری و حمایت ناکارآمد و چالشهای سیستم بهداشت و درمان، مضمون بار مراقبت را تشکیل دادند. در مضمون مراقبت بهینه و مؤثر، زیرمضمونهای تلاش هدفمند برای بهبودی بیمار و تعهد و مسئولیتپذیری شناسایی شدند. نهایتاً زیرمضمون های راهبرد مقابله معنوی، راهبرد سازگارانه روانشناختی و راهبرد ناسازگارانه روانشناختی در مضمون راهبردهای مقابله ای قرار گرفتند.
نتیجه گیری: مراقبت از فرزند بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنیا برای والدین سالمند، بار و پیامد روانشناختی نامطلوبی به همراه دارد. حمایت از والدین سالمند توسط متخصصین مراقبت های بهداشتی برای غلبه بر چالشهای روانشناختی حین مراقبت و استفاده هر چه بیشتر از راهبردهای سازگارانه روانشناختی با برگزاری کارگاه ها و مداخلات روانی آموزشی بسیار ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1401/8/10 | پذیرش: 1401/11/25