دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 347-326 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshandeh R, Shariati B, Nasr Esfahani M, Malakouti S K, Kamalzadeh L, Rashedi V. Design and Development of a Financial Capacity Scale for Older Adults in Iran: A Pilot Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (3) :326-347
بخشنده راضیه، شریعتی بهنام، نصراصفهانی مهدی، ملکوتی سید کاظم، کمال زاده لیلا، راشدی وحید. طراحی و توسعه ابزار سنجش ظرفیت مالی در سالمندان ایرانی: یک مطالعه مقدماتی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (3) :326-347

1- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات سلامت روان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه سالمندی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، vahidrashedi@yahoo.com
اهداف توانایی مدیریت مسائل مالی یک ساختار چندبعدی است که طیف وسیعی از فعالیت‌های قضاوتی، ادراکی و عمل‌گرایانه از پایه‌ترین توانایی‌ها تا پیچیده‌ترین آن‌ها را دربر می‌گیرد. کاهش توانمندی‌های شناختی و از دست دادن توانایی‌های مدیریت مسائل مالی در جمعیت سالمندان باعث به ‌وجود آمدن مشکلاتی در افراد، خانواده‌هایشان و جامعه می‌شود. مطالعه حاضر با هدف طراحی و توسعه ابزار سنجش ظرفیت مالی در سالمندان ایرانی انجام شده است.
مواد و روش ها این مطالعه برای طراحی ابزار از استراتژی والتز (شامل4 مرحله) استفاده کرده است که بدین شرح است:
تعیین اهداف ابزار: شناسایی ابزارهای موجود برای سنجش توانایی امور مالی، انتخاب مدل مفهومی؛ تدوین یک طرح اولیه؛ سازه مقیاس: شامل به‌کارگیری فرایندها، مجموعه گویه‌ها و قوانین نمره‌گذاری ابزار می‌شود. جهت بررسی و تعیین روایی گزاره‌ها در این مطالعه مقدماتی از روش روایی صوری و روایی محتوا استفاده شد.
یافته ها جهت سنجش توانایی امور مالی، 11 ابزار همراه با یک ابزار بر پایه وب شناسایی شد. پرسش‌نامه شامل 9 حیطه اصلی و 27 حیطه فرعی و دربر گیرنده 65 گویه طبق نظر پنل خبرگان طراحی شد. پرسش‌نامه از طریق یک مصاحبه نیمه‌ساختاریافته به‌وسیله یک فرد متخصص تکمیل شد. ارزیابی ظرفیت مالی سالمند در هر حیطه برحسب قضاوت بالینگر به گزاره‌های (دارد-ندارد-غیر قابل‌ارزیابی) صورت گرفت. با تدوین دستورالعمل راهنمای ارزیاب، نحوه نمره‌گذاری گویه‌ها، پاسخ‌های قابل‌پذیرش و یا غیر‌قابل‌پذیرش و نیز غیر‌قابل‌ارزیابی شرح داده شد. در این مطالعه نسبت روایی محتوا کل 0/57 و شاخص روایی محتوا کل 0/83 محاسبه شد.
نتیجه گیری این ابزار با رویکرد ارزیابی گسترده‌تر و باتوجه‌به نیمه‌ساختاریافته بودن آن به قضاوت همگون‌تر بالینگران کمک می‌کند تا افراد سالمندی را که دیگر قادر به مدیریت امور مالی خود در چارچوب منحصر‌به‌فرد خود نیستند، با دقت بیشتری شناسایی کند. همچنین باعث سطح‌بندی و طیف‌بندی کردن صلاحیت مالی فرد سالمند می‌شود.

متن کامل [PDF 10550 kb]   (490 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (217 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانپزشکی
دریافت: 1401/9/18 | پذیرش: 1401/11/30 | انتشار: 1402/7/9