1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران.
3- مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران.
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد درود، درود، ایران.
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران. ، beyranvand.a@lums.ac.ir
چکیده: (141 مشاهده)
اهداف هدف درمان های مفصلی در استئوآرتریت ، تسکین درد، حفظ و بهبود کارایی مفصل، کاهش ناتوانی و وابستگی بیمار است.این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر پماد رزماری و زنجبیل بر درد و عملکرد فیزیکی سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام شده است.
مواد و روش ها جامعه پژوهش، سالمندان مبتلا به استئوآرتریت درجه 1 یا 2زانو مراجعه کننده به کلینیک ارتوپدی بود که از بین آنها تعداد 111 نفر ، بر اساس تشخیص پزشک متخصص ارتوپدی و معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی به 3 گروه 37 نفره تقسیم شدند. گروههای مداخله شامل پماد زنجبیل و پماد رزماری که2 بار در روز صبح و عصر به مدت14 روز مصرف می کردند و گروه کنترل ،دارویNSAID (ایبوپروفن 400میلی ،یکبار در روز) دریافت می کردند.درد و عملکرد فیزیکی سالمندان قبل و بعد از مداخله با استفاده از مقیاس دیداری درد VAS و مقیاس عملکرد فیزیکی WOMAC ارزیابی شد .تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی،آنالیز کوواریانس و آزمون توکی انجام شد.
یافته ها نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره درد و عملکرد فیزیکی قبل و بعد از مداخله در گروه های مداخله با هم تفاوت معناداری وجود دارد(p<0/001) همچنین بین میانگین نمره درد و عملکرد فیزیکی بعد از مداخله در گروههای مداخله با گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد (p<0/001). اما این تفاوت بین دو گروه مداخله(زنجبیل و رزماری) معنادار نبود(p>0.001).
نتیجه گیری یافته های مطالعه حاضر نشان داد که هم پماد زنجبیل و هم پماد رزماری می توانند باعث بهبود عملکرد فیزیکی و کاهش درد سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو شوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بالینی دریافت: 1401/12/20 | پذیرش: 1402/5/2