دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1387 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 15-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohagheghi Kamal S H, Sajadi H, Zare H, Biglarian A. Need Assessment Among the Elders of Social Security Organization & National Retirement Fund. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2008; 3 (1) :8-15
محققی کمال سید حسین، سجادی حمیرا، زارع حسین، بیگلریان اکبر. بررسی نیازهای سلامتی سالمندان مستمری‌بگیر سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگی کشوری. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1387; 3 (1) :8-15

1- گروه رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، hosseinmohaqeq@gmail.com

اهداف: با پیشرفت علم پزشکی، امید به زندگی افزایش یافته و جوامع را با افزایش جمعیت روبرو ساخته است. برنامه ریزی جهت هرگونه خدمات، نیازمند شناخت نیازهای واقعی سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نیازهای سلامتی سالمندان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بازنشستگی کشوری طراحی شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی می باشد. که در آن 150 سالمند مستمری بگیر (75 نفر در گروه تأمین اجتماعی و 75 نفر در گروه بازنشستگی کشوری) از لحاظ کیفیت زندگی با هم مقایسه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این مطالعه چک‌لیست مربوط به نیازسنجی و پرسش‌نامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار آماری SPSS و با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تی‌تست تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد نمره کیفیت زندگی کل سالمندان تأمین اجتماعی بالاتر از بازنشستگی کشوری است (هرچند از نظر آماری معنی دار نیست) و تنها در بعد عملکرد ذهنی‌ و روانی تفاوت معنی‌دار آماری مشاهده شد. نتایج نشان می‌دهد که مهم‌ترین نیاز سالمندان مربوط به درآمد (51/7درصد) آن‌ها می‌باشد. همچنین وضعیت سلامت سالمندان بیانگر آن است که مهم‌ترین مشکلات سالمندان به ترتیب مربوط به مشکلات قلبی‌ و عروقی، عضلانی‌اسکلتی (33/5درصد) و شنوایی و بینایی (19/3درصد) بود. توزیع وسایل کمکی نیز نشان داد که دندان مصنوعی (67/3درصد)، عینک (52درصد) و توالت فرنگی (21/3درصد) بیشترین وسایل مورد استفاده سالمندان است.

نتیجه‌گیری: در این مطالعه پایین بودن وضعیت اقتصادی سالمندان نشان می‌دهد که این قشر جامعه نیازمند حمایت‌های بیشتر سازمان‌های اجتماعی و رفاهی می‌باشد. درمجموع اکثر سالمندان مشکلات سلامتی بسیاری را مطرح کردند که توجه برنامه‌ریزان سیستم‌های بهداشتی و اجتماعی را در جهت کمک به سالمندان طلب می‌کند.

واژه‌های کلیدی: سالمند، نیاز، سلامتی
دریافت: 1386/9/24 | پذیرش: 1386/11/12 | انتشار: 1387/1/13